Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

Τον Οκτώβριο του 1990 τα ΜΑΤ, οι Ειδικές Μονάδες και οι άνδρες ασφαλείας του αεροδρομίου της Αθήνας επιτέθηκαν εναντίον των απεργών της εταιρείας Ολύμπικ Κέτερινγκ στο χώρο της Βουλιαγμένης μέχρι και τα Σούρμενα. Η Ολύμπικ Κέτερινγκ ήταν θυγατρική της Ολυμπιακής. Το αποτέλεσμα της αστυνομικής βαρβαρότητας ήταν να πάνε 22 απεργοί στο νοσοκομείο.

Το Σεπτέμβριο του 1992 έγιναν επεισόδια στην Αθήνα με αιχμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η πλατεία Συντάγματος μετατράπηκε σε θάλαμο αερίων εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων και χημικών από την αστυνομία με στόχο τη διάλυση της συγκέντρωσης των οικοδόμων. Ομάδα οικοδόμων που ζήτησε να συναντηθεί με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Στ. Μάνο, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τους άνδρες των ΜΑΤ.

Οργή στην κοινή γνώμη προκάλεσε η βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας εναντίον συνταξιούχων διαδηλωτών στις αρχές Μαρτίου του 1995. Οι άνδρες των ΜΑΤ έριξαν μεγάλο αριθμό δακρυγόνων σε ανήμπορους ηλικιωμένους με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα και παράλληλα τους ξυλοκόπησαν. Η οδός Ηρώδου Αττικού γέμισε με τραυματισμένους διαδηλωτές. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική. Δεκάδες ηλικιωμένοι προσπαθούσαν να ανασάνουν και να διαφύγουν, τη στιγμή που τα μάτια τους είχαν γίνει κόκκινα από τα δακρυγόνα. Πολλοί μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο. Η λυσσασμένη επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των συνταξιούχων προκάλεσε την έντονη και δικαιολογημένη αντίδραση της κοινής γνώμης.

Τον Απρίλιο του 2006, εργαζόμενοι στους δήμους είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και θέλησαν να μιλήσουν στον Υπουργό. Τα ΜΑΤ όχι μόνο τους εμπόδισαν να μπουν στο κτίριο του Υπουργείου, αλλά τους ξυλοκόπησαν κιόλας με λύσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου