Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Φυλακίστηκε Αμερικανός λοχίας που αρνήθηκε να πάει στο Αφγανιστάν




Ο Αύγουστος του 2009 ήταν ένας μήνας με σημαντικές ειδήσεις από το χώρο του στρατού. Η ακόλουθη είδηση έχει σχέση με το στρατό των ΗΠΑ και υπάρχει δημοσιευμένη μόνο σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες.

Αυτόν το μήνα, το διεθνές αντιπολεμικό κίνημα έγινε ακόμα πιο ισχυρό. Αυτό αποδεικνύεται από τα όσα συνέβησαν στο στρατό των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός λοχίας Travis Bishop (Τρέιβις Μπίσοπ) αρνήθηκε να πάει στο Αφγανιστάν και να συμμετάσχει στη συνεχιζόμενη αμερικανική κατοχή της χώρας αυτής. Υπερασπίστηκε με θάρρος τις ιδέες του και με τον τρόπο του συνέβαλε και αυτός στον αγώνα ενάντια στην κατοχή του Αφγανιστάν και ενάντια σε κάθε αιματηρό ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το οικοδόμημα του αμερικανικού στρατιωτικού κατεστημένου έχει υποστεί ρωγμές. Το στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενο τις εξουσίες που του έχει παραχωρήσει το κράτος, συνέλαβε τον λοχία Travis Bishop και τον παρέπεμψε σε μία δίκη, στην οποία όλοι είχαν αντιληφθεί ότι η καταδίκη του κατηγορούμενου λοχία ήταν προαποφασισμένη. Πράγματι, το στρατοδικείο καταδίκασε τον Bishop σε φυλάκιση ενός χρόνου. Την ημέρα της δίκης, διάφοροι αντιμιλιταριστές, φιλειρηνιστές και αντιρρησίες συνείδησης συγκεντρώθηκαν στο χώρο διεξαγωγής της δίκης, ύψωσαν πανό με αντιπολεμικό περιεχόμενο και φώναξαν συνθήματα υπέρ του Bishop.

Ο Bishop είχε πάρει μέρος στην αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ και τότε άρχισε να έρχεται σε επαφή με τις ιδέες του αντιπολεμικού κινήματος και του κινήματος των αντιρρησιών συνείδησης. Όμως, δεν έπαιρνε την απόφαση να αρνηθεί δημόσια να ακολουθήσει τον αμερικανικό στρατό (U.S. Army) μέχρι τη στιγμή που είδε έναν στρατιώτη της μονάδας του, τον Victor Agosto, να παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Ο Bishop ενστερνίστηκε τις απόψεις των αντιρρησιών συνείδησης και αποφάσισε τελικά να μην πάει στο Αφγανιστάν.

Διευκρινίζουμε ότι αντιρρησίες συνείδησης ονομάζονται όσοι αρνούνται να παρουσιαστούν στο στρατό για ιδεολογικούς λόγους και αποφασίζουν να μην εξυπηρετήσουν με οποιοδήποτε τρόπο τα σχέδια του στρατιωτικού (μιλιταριστικού) κατεστημένου. Οι αντιρρησίες συνείδησης (αρνητές στράτευσης) έχουν αντιμετωπιστεί με τον πιο βάρβαρο και απάνθρωπο τρόπο από την κρατική εξουσία, έχουν καταδικαστεί από τα στρατοδικεία σε εξοντωτικές ποινές, έχουν φυλακιστεί, έχουν ξυλοκοπηθεί μέσα στις στρατιωτικές φυλακές κτλ.

Η οργάνωση Amnesty International (Διεθνής Αμνηστία) χαρακτήρισε τον Bishop ως κρατούμενο συνείδησης και εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς το πρόσωπό του. Παράλληλα ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

Δημοσιεύουμε δυο φωτογραφίες του Bishop και μια αντιμιλιταριστική αφίσα.

Απαιτούμε να αποφυλακιστεί άμεσα ο Travis Bishop και κάθε φυλακισμένος αντιρρησίας συνείδησης.

Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου