Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Emir Kusturica (αφιέρωμα σε ένα μεγάλο σκηνοθέτη)


Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα σύντομο αφιέρωμα σε έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες των Βαλκανίων : τον Emir Kusturica.

Ο Kusturica γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1954 στο Σαράγεβο της Βοσνίας. Σπούδασε στη διάσημη Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Πράγα και κατά τη διάρκεια των σπουδών του βραβεύτηκε αρκετές φορές για τις ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησε. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους («Θυμάσαι τη Ντόλυ Μπελ») κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1981. Το 1985 η ταινία «Ο μπαμπάς είναι σε ταξίδι για δουλειές» κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και είναι υποψήφια για βραβείο Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το 1988 σκηνοθετεί την αξέχαστη ταινία «Ο καιρός των τσιγγάνων» (Le temps des Gitans). Το σενάριο της ταινίας το γράφει ο ίδιος σε συνεργασία με τον Gordan Mihic. Τη μουσική που είναι συγκλονιστική και σου προκαλεί πραγματικό δέος όταν την ακούς, την γράφει ο Goran Bregovic. Η συγκεκριμένη ταινία χαρίζει στον Kusturica το Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών του 1989 και είναι υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα.
Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Kusturica είχε τίτλο «Arizona Dream» και πρωταγωνιστούσε ο Τζόνι Ντεπ (Johnny Depp) και η Φαίη Νταναγουέι. Με αυτήν την ταινία κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1993, ενώ με το «Underground» πήρε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1995.

Το Φεβρουάριο του 2007 ο Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων, σε ειδική τελετή στο Παρίσι. Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί την ανώτατη διάκριση του γαλλικού κράτους, για επιτεύγματα στον τομέα του πολιτισμού. Θα θέλαμε επίσης να προσθέσουμε ότι ο Kusturica πέρα από την σκηνοθεσία ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες. Έχει ανοίξει ένα μικρό εργοστάσιο νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου, το οποίο παράγει χυμούς φρούτων.

Δύο ταινίες του που θα σας προτείναμε να δείτε είναι το «Arizona Dream» και ο «Καιρός των Τσιγγάνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου