Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Η Διεθνής Αμνηστία εγκαλεί την Ελλάδα για τους αντιρρησίες συνείδησης


Δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά την υιοθέτηση του πρώτου νόμου (Ν. 2510/1997) που παρείχε τη δυνατότητα εκπλήρωσης εναλλακτικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, η χώρα μας επιμένει να παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης, αγνοώντας τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Αυτό τονίζει η Διεθνής Αμνηστία η οποία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αντίρρηση Συνείδησης (δηλαδή τη 15η Μαΐου), κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου θα σέβονται πλήρως τα διεθνή πρότυπα. Όπως σημειώνει η οργάνωση, εκτός από τις ποινικές διώξεις και τις επαναλαμβανόμενες καταδίκες για τις πεποιθήσεις τους, οι αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα έρχονται αντιμέτωποι με σειρά άλλων εμποδίων (προβλήματα κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήματος αναγνώρισης της ιδιότητας του αντιρρησία συνείδησης, δυσκολίες στην απόκτηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αμφισβητούμενες αποφάσεις της ειδικής πενταμελούς επιτροπής κ.α.). Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη μείωση της εναλλακτικής πολιτικής υπηρεσίας από τους 17 στους 15 μήνες αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θεωρεί ότι ακόμα κι αν υιοθετηθούν αυτές οι αλλαγές, η εναλλακτική πολιτική υπηρεσία παραμένει τιμωρητικής φύσης και διάρκειας για την πλειονότητα των κληρωτών, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (γύρω στο 80 %) υπηρετεί στο Στρατό Ξηράς, όπου η στρατιωτική θητεία διαρκεί 9 μήνες.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε άμεσες τροποποιήσεις στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλιστεί ότι :

1) Η εναλλακτική πολιτική υπηρεσία δεν θα έχει διάρκεια με χαρακτήρα διάκρισης και τιμωρίας για τους κληρωτούς στις Ένοπλες Δυνάμεις.
2) Η διαχείριση της εναλλακτικής υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων της εξέτασης των αιτήσεων και κάθε πιθανής επακόλουθης δικαστικής εξέλιξης, θα υπάγεται εξ ολοκλήρου σε μη στρατιωτικές Αρχές.
3) Οι αντιρρησίες συνείδησης θα έχουν το δικαίωμα να αξιώσουν την ιδιότητα του αντιρρησία συνείδησης οποιαδήποτε στιγμή, τόσο πριν όσο και μετά την κατάταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
4) Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης θα ισχύει πάντοτε, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου.
5) Η ιδιότητα του αντιρρησία συνείδησης και συνεπώς το δικαίωμα στην εναλλακτική υπηρεσία δεν θα εγκαλούνται ποτέ για λόγους είτε άσκησης συνδικαλιστικής δραστηριότητας είτε συμμετοχής σε απεργία είτε πειθαρχικών παραπτωμάτων.
6) Να τεθεί τέλος στις διώξεις και τις διακρίσεις εις βάρος των αντιρρησιών συνείδησης.

Για όσους δεν γνωρίζουν το θέμα των αντιρρησιών συνείδησης θα πρέπει να πούμε ότι : αντιρρησίες συνείδησης ονομάζονται όσοι αρνούνται να παρουσιαστούν στο στρατό για ιδεολογικούς λόγους και αποφασίζουν να μην εξυπηρετήσουν με οποιοδήποτε τρόπο τα σχέδια του στρατιωτικού (μιλιταριστικού) κατεστημένου. Οι αντιρρησίες συνείδησης (αρνητές στράτευσης) έχουν αντιμετωπιστεί με τον πιο βάρβαρο και απάνθρωπο τρόπο από την κρατική εξουσία, έχουν καταδικαστεί από τα στρατοδικεία σε εξοντωτικές ποινές, έχουν φυλακιστεί, έχουν ξυλοκοπηθεί μέσα στις στρατιωτικές φυλακές κτλ. Στην Ελλάδα από το 1949 μέχρι σήμερα, δύο αντιρρησίες συνείδησης εκτελέστηκαν (με τουφεκισμό) από το ελληνικό κράτος, 5 βασανίστηκαν μέχρι το θάνατό τους, δεκάδες καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ πάρα πολλοί εξορίστηκαν ή καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές φυλάκισης, ακόμα και σε ισόβια κάθειρξη. Τα τελευταία χρόνια, οι συνεχείς αγώνες του κινήματος των αντιρρησιών συνείδησης και των αντιμιλιταριστών επέφεραν καρπούς. Με το Νόμο 2510/97 καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η εναλλακτική πολιτική υπηρεσία για τους αντιρρησίες συνείδησης. Όμως οι διακρίσεις εις βάρος των αντιρρησιών δεν σταμάτησαν. Οι πρώτοι αντιρρησίες που τοποθετήθηκαν σε φορείς του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας είχαν να αντιμετωπίσουν εξαντλητικά ωράρια 60-70 ωρών, με εργασία και τις 7 μέρες της εβδομάδας. Μετά την ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη τα φαινόμενα αυτά διορθώθηκαν, όχι όμως με την έκδοση εγκυκλίου που να ορίζει τον εβδομαδιαίο χρόνο εκπλήρωσης εναλλακτικής υπηρεσίας σε 40 ώρες, αλλά με την τοποθέτηση των αντιρρησιών σε φορείς μη ιδρυματικού χαρακτήρα, η λειτουργία των οποίων σταματά το μεσημέρι.

Σήμερα το κίνημα των αντιρρησιών συνείδησης, αντιμιλιταριστών και φιλειρηνιστών είναι περισσότερο δυναμικό και μαζικό από κάθε άλλη φορά. Στην Ελλάδα λειτουργεί ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης (Σ.Α.Σ.) που αγωνίζεται δυναμικά για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης και που έχει αξιόλογη και πολυετή δράση. Οι αντιρρησίες συνείδησης και οι αντιμιλιταριστές γίνονται όλο και περισσότεροι και βρίσκονται πλέον σε πολλές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Εσθονία, Ισπανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Φιλανδία κ.α.).

Ο αγώνας ενάντια στο στρατιωτικό κατεστημένο συνεχίζεται.

Δεν ξεχνάμε και δεν συγχωρούμε τα εγκλήματα που διέπραξε ο Στρατός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου