Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Έρευνα για τους δολοφονηθέντες από τον Ισραηλινό στρατό ακτιβιστές


Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για την πολύνεκρη επιδρομή που πραγματοποίησαν Ισραηλινοί στρατιώτες στο πλοίο «Mavi Marmara». Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς διά του εκπροσώπου της Σαλάχ αλ Μπαρνταουίλ υποστήριξε το συγκεκριμένο αίτημα. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, διάφορα καράβια στα οποία επέβαιναν άοπλοι ακτιβιστές διαφόρων εθνικοτήτων προσπάθησαν να πλησιάσουν την αποκλεισμένη από τον ισραηλινό στρατό κατοχής Γάζα ώστε να μεταφέρουν στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους ανθρωπιστική βοήθεια. Ήταν μια μεγάλη νηοπομπή (γνωστή και ως «Στόλος της Ελευθερίας») που θέλησε να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύγη της προς τον παλαιστινιακό λαό και στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι από διάφορες χώρες. Η νηοπομπή δέχτηκε καταιγισμό πυρών από Ισραηλινούς στρατιώτες και βάφτηκε στο αίμα.

Ένα από τα πλοία της νηοπομπής, το "Mavi Marmara" με 580 επιβάτες, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα δέχτηκε την πρώτη ισραηλινή παρενόχληση από τον ασύρματο. Οι Ισραηλινοί απαίτησαν από τον καπετάνιο να σταματήσει το πλοίο. "Τους βλέπαμε στο ραντάρ να πλησιάζουν. Εμείς απαντούσαμε ότι πλέουμε σε διεθνή ύδατα και είναι δικαίωμά μας να προχωρήσουμε. Ο Μαχμούτ παρέμεινε ψύχραιμος και δεν άλλαξε την πορεία του"¨, δήλωσε ο 50χρονος Έλληνας μηχανικός που μαζί με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Άρη Χατζηστεφάνου, ήταν οι μοναδικοί Έλληνες επιβάτες στην τουρκική ναυαρχίδα του "Στόλου της Ελευθερίας". "Στις τέσσερις το πρωί, είδαμε από τη γέφυρα τα φουσκωτά και τα ελικόπτερα να μας πλευρίζουν. Ο καπετάνιος, για να με προστατέψει, μου ζήτησε να κατέβω στο σαλόνι. Όταν έφτασα στο κέντρο τύπου άκουσα πυροβολισμούς. Είχε αρχίσει η επίθεση, με τους Τούρκους να υπερασπίζονται άοπλοι το καράβι από τους εισβολείς πειρατές. Οι Ισραηλινοί συνέχισαν να πυροβολούν, ακόμη κι όταν υψώθηκε λευκή σημαία. Είδα τους πρώτους δύο νεκρούς να τους μεταφέρουν με κουβέρτες. Μέχρι και μισή ώρα αφού είχε αρχίσει η επίθεση και παρά τον ηλεκτρονικό πόλεμο, το "Mavi Marmara" συνέχισε να στέλνει απ ευθείας εικόνα μέσω ιντερνετ, χάρις στα υπερσύγχρονα συστήματά του που τα χειριζόταν ένας Τούρκος εθελοντής. Αργότερα τον είδα νεκρό με μια σφαίρα στο μέτωπο. Οι ισραηλινοί είχαν σαν προτεραιότητα να σιγήσουν την αναμετάδοση. Περιμετρικά στο πλοίο οι Τούρκοι είχαν τοποθετήσει ίσως και 100 σταθερές κάμερες που έστελναν συνεχώς την εικόνα τους στο κέντρο διαχείρισης ιντερνετ. Το σύστημα σίγησε όταν δολοφονήθηκε ο χειριστής του. Οι κομάντος κατάφεραν μετά από πάρα πολύ ώρα να ελέγξουν την κατάσταση και μας έπιασαν όλους αιχμάλωτους. Έδειραν πολλούς δημοσιογράφους, ιδίως έναν του Αλ Τζαζίρα, γιατί συνέχισαν να μεταδίδουν ζωντανά την επίθεση. Έσπασαν όλες τις κάμερες, τα κομπιούτερ, τα τηλέφωνα. Μάζεψαν τον κόσμο στα σαλόνια και έδεσαν Τούρκους και Άραβες πισθάγκωνα, τους υποχρέωσαν να γονατίσουν και να μείνουν έτσι για ώρες.".

Οι Ισραηλινοί κομάντος πυροβόλησαν και σκότωσαν μεγάλο αριθμό άοπλων ακτιβιστών, σημειώνοντας νέο ρεκόρ βαρβαρότητας, τραμπουκισμού και αυθαιρεσίας. Όμως η τρομοκρατική βία που άσκησε ο ισραηλινός στρατός εναντίον των άοπλων ακτιβιστών δεν περιορίστηκε μόνο στο πλοίο "Mavi Marmara", αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα πλοία της νηοπομπής.

Ακολούθησε η κατάληψη του αμερικανικού πλοίου "ΤΣΑΛΕΝΤΖΕΡ Ι" και του επιβατηγού πλοίου "ΣΦΕΝΔΟΝΗ" που μετέφερε 35 άτομα, απ’ τους οποίους οι 15 ήταν Έλληνες. "Κομάντο ανέβηκαν στο σκάφος χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Ρίξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και όρμησαν στο πιλοτήριο. Κάποιοι προσπάθησαν να βάλουν μπροστά τα σώματά τους να τους εμποδίσουν και τότε οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν εναντίον τους όπλα τέιζερ που προκαλούν ηλεκτροσόκ.", περιέγραψε ο Νίκος Βαλκάνος.

Στη γέφυρα βρισκόταν ο καπετάνιος Θόδωρος Μπούκας που αρνήθηκε να παραδώσει το τιμόνι και φώναζε πως είναι σε διεθνή ύδατα. Οι Ισραηλινοί τον έπιασαν αμέσως και τον χτύπησαν στο αυτί με τέιζερ και κοντάκια.

"O Αμερικανός ακτιβιστής Πολ Λαρούντι χτυπήθηκε χωρίς έλεος", είπε ο παλαιστινιακής καταγωγής Έλληνας ορθοπεδικός Κάλεντ Καμπάνι, που ήταν ο γιατρός της αποστολής. Ο Πολ που είναι 62 χρονών και διαβητικός, ακινητοποιήθηκε με τη βία, δέθηκε πολύ σφιχτά από τους Ισραηλινούς στρατιώτες και ξυλοκοπήθηκε μέχρι αναισθησίας.

Τελευταίο από τα έξι πλοία της νηοπομπής καταλήφθηκε το ελληνικό φορτηγό πλοίο "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ" που συνέχισε για μια ώρα μετά την επίθεση στο "Mavi Marmara" να πλέει για τη Γάζα με καπετάνιο τον Ζαχάρη Στυλιανάκη, ο οποίος αρνήθηκε να σταματήσει. "Ήμασταν προετοιμασμένοι και θέλαμε να τους το κάνουμε δύσκολο χωρίς όμως να προβάλουμε βίαιη αντίσταση. Είχαμε ζώσει το σκάφος με συρματόπλεγμα για να τους καθυστερήσουμε", περιγράφει ο Τάκης Πολίτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο Πολίτης επικοινωνούσε με τα ελληνικά ΜΜΕ με δορυφορικό τηλέφωνο, μέχρι που κόπηκε το σήμα, στις 05.53. "Όταν ανέβηκαν πάνω, ο Μιχάλης Τικτόπουλος από τη μια πλευρά κι ο Γ.Κ (που δεν επιθυμεί να γραφτεί το όνομά του) από την άλλη, μπήκαν σαν ασπίδες στις σκάλες που οδηγούσαν στο πιλοτήριο. Δέχτηκαν ηλεκτροσόκ από τέιζερ και ο Γ.Κ πολλές πλαστικές σφαίρες εξ επαφής. Συνολικά ήμασταν 30 άτομα, οι 25 έλληνες. Τον Νικόλα Κοσματόπουλο που αρνήθηκε να τους δώσει το διαβατήριό του τον πέταξαν με τη βία στο κατάστρωμα και τον έσερναν. "Τελικά όλα τα πλοία οδηγήθηκαν στο λιμάνι Ασντοτ. Εκεί μας αποβίβασαν και περάσαμε από μια σειρά ανακρίσεων και ελέγχων" λέει ο Νίκος Μπόλος, ναυτολογημένος στο "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ". "Μας είχαν φακελωμένους. Ο επικεφαλής των Ισραηλινών επιδρομέων διέθετε σε πλαστικοποιημένες σελίδες κρεμασμένες στο λαιμό του φωτογραφίες του πλοίου και κάποιων επιβατών.".

Ο Βαγγέλης Πισσίας, που ηγήθηκε της ελληνικής αποστολής, ο Γιάννης Καρυπίδης και ο Γ.Κ, ήταν οι τελευταίοι έλληνες που κατέβηκαν στο Ασντοτ. Ο Καρυπίδης, σκηνοθέτης μαζί με τον Γιώργο Αυγερόπουλο του βραβευμένου ντοκιμαντέρ "ΓΑΖΑ ερχόμαστε", είδε μπροστά του τον Πισσία να αρνείται να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα. "Αμέσως, 100 αστυνομικοί άρχισαν να τον λυντσάρουν. Μόλις αντιδράσαμε, πέσαν πάνω μας και άρχισαν να μας χτυπούν με μανία. Μας οδήγησαν σε κλούβα κι από εκεί στην απομόνωση. Ήμασταν με τον Γ.Κ. σε διαφορετικά κελιά. Δεν ξέραμε ότι στον πάνω όροφο ήταν φυλακισμένοι οι 680 σύντροφοί μας".

"Όλοι μας καταλήξαμε στη Μπιρ Σέβα", λέει ο Νίκος Βαλκάνος, "αφού διασχίσαμε με κλούβες την έρημο. Το όνομα της φυλακής σημαίνει "λάκκος των λεόντων". Εκεί, στα κελιά, βρέθηκαν και οι έξι Ελληνίδες κρατούμενες. Η πολιτικός μηχανικός Δήμητρα Κυρίλλου, ακτιβίστρια της "Συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο", δεν μπορεί να ξεχάσει τη δύναμη και την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Τουρκάλες κρατούμενες. "Εκεί ήταν και η γυναίκα του Τούρκου συντονιστή ιντερνετ που δολοφονήθηκε στο "Mavi Marmara". Της ζήτησαν να αναγνωρίσει τον άντρα της από φωτογραφίες που έδειχναν το διαλυμένο από τις σφαίρες κεφάλι του. Μας πίεζαν να υπογράψουμε χαρτί ότι παραβιάσαμε τους νόμους τους για να μας αφήσουν ελεύθερους αλλά όλοι αρνιόμασταν".

Τους φυλακισμένους Έλληνες επισκέφθηκε με μεγάλη καθυστέρηση ο Έλληνας πρέσβης, καθώς δεν του επέτρεπαν πρόσβαση νωρίτερα οι Ισραηλινοί. Δεν του επέτρεψαν όμως να δει τον τραυματισμένο καπετάνιο του «Σφενδόνη», ούτε και τους Γ.Κ και Καρυπίδη, που ήταν στην απομόνωση. Είδε ωστόσο τον Βαγγέλη Πισσία, επίσης χτυπημένο άσχημα, σε κελί της φυλακής. Μία μέρα μετά τη σφαγή, κάτω από τη διεθνή κατακραυγή εναντίον του Ισραήλ, η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφάσισε να απελάσει τους 680 κρατούμενους ακτιβιστές.

Τα πρώτα λόγια του Βαγγέλη Πισσία όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ήταν τα ακόλουθα : "Αναμετρήθηκαν δύο κόσμοι. Το Ισραήλ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο απέναντι σε άοπλους εθελοντές. Ετοιμαζόμαστε να στείλουμε νέα καράβια. Θα συνεχίσουμε μέχρι να σπάσει ο αποκλεισμός. Γάζα ξανά-ερχόμαστε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου