Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Η Ανανεωτική Πτέρυγα θα ιδρύσει νέο κόμμα. Το ίδιο σκέφτεται και η ΚΟΕ


Τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας προχωρούν με γρήγορα βήματα προς την κατεύθυνση της ίδρυσης δικού τους πολιτικού κόμματος. Αφού πρώτα προκάλεσαν με την αδιάλλακτη στάση τους διάσπαση στο Συνασπισμό (ΣΥΝ) και τον εγκατέλειψαν, τώρα χαράζουν το δικό τους δρόμο. Θυμίζουμε ότι δεν διαγράφτηκαν από τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, αλλά αποχώρησαν μόνοι τους από το κόμμα, προκαλώντας τη δεύτερη διάσπαση της αριστεράς στην ιστορία της μεταπολίτευσης (η πρώτη διάσπαση είχε γίνει στο ΚΚΕ το 1991). Οι «Ανανεωτικοί», βλέποντας ότι ήταν μειοψηφία μέσα στο ΣΥΝ, επέλεξαν να κατακερματίσουν το κόμμα και να ακολουθήσουν έναν ξεχωριστό δρόμο.

Τα μέλη της φιλοπασοκικής Ανανεωτικής Πτέρυγας σχεδιάζουν την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα της «Δημοκρατικής Ανανεωτικής Αριστέρας». Η ίδρυση αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, όπως προκύπτει από συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

Πολύ κρίσιμη θα είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ανανεωτικής Πτέρυγας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010 στο ξενοδοχείο ATHENS IMPERIAL.

Την απόφαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας να αναλάβει πρωτοβουλία ίδρυσης νέου πολιτικού κόμματος υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ο Όμιλος Προβληματισμού για την Αριστερά Σήμερα (ΑΡΣΗ). Όπως τονίζει "η ΑΡΣΗ θα συμμετάσχει ενεργά στον συντονισμό των δυνάμεων που στηρίζουν αυτό το εγχείρημα και καλεί τον κόσμο της ανανεωτικής αριστεράς να πάρει μέρος στην αναγέννηση των ιδεών της". Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της φιλοπασοκικής Ανανεωτικής Πτέρυγας Φώτης Κουβέλης, με συνέντευξή του στη "Real News", δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Οικολόγους Πράσινους.

Πολύ σημαντικές είναι και οι διεργασίες στο μέτωπο της ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας), η οποία αποτελεί μια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότερες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την πρόσκληση της ΚΟΕ σε οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς για διάλογο με στόχο τη δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου. Παράλληλα, υπογραμμίζεται από αρκετούς ότι “κάλλιστα μια τέτοια πρόσκληση θα μπορούσε να αποτελεί πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ” και σημειώνεται ότι “είναι γνωστά τα όρια μιας τέτοιας προσπάθειας”. Επίσης, δεν λείπουν οι αναφορές συνιστωσών που θεωρούν ότι το κάλεσμα “βρίσκεται σε αρμονία με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Ο Γ. Θεωνάς, που δήλωσε ότι θα παρευρεθεί ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΑ, είπε πως “η πρόταση της ΚΟΕ συμβάλλει αναμφισβήτητα στη συγκρότηση ενός ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου”, ενώ ο Π. Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) από την πλευρά του, είπε «θα παραβρεθούμε στη συζήτηση της ΚΟΕ, χωρίς να θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες φυγόκεντρες τάσεις στην πολυδιασπασμένη αριστερά».

Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής του Αλέκου Αλαβάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου