Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Η ντροπιαστική δήλωση Φλωράκη στον Άρειο Πάγο (1974). Το ΚΚΕ απέρριψε τον ένοπλο αγώνα ανατροπής του καπιταλισμού



Μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ΚΚΕ είναι σύμφωνα με πολλούς η ντροπιαστική δήλωση του Χαρίλαου Φλωράκη στον Άρειο Πάγο το 1974. Αναφερόμαστε στο έγγραφο με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 1974 που απέστειλε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο τότε γενικός γραμματέας (γ.γ.) του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο έγγραφο, «αι αρχαί του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος αντιτίθενται προς πάσαν ενέργειαν αποσκοπούσαν εις την βία κατάληψιν της εξουσίας ή την ανατροπήν του Ελευθέρου Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Το ΚΚΕ με τη δήλωση αυτή απορρίπτει δημόσια τον ένοπλο αγώνα για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Συμβιβάζεται πλήρως με το αστικοδημοκρατικό καπιταλιστικό σύστημα και δηλώνει ότι δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της ένοπλης πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού. Ξεκαθαρίζει με σαφή τρόπο ότι θα πορευτεί πλέον μόνο μέσω της κοινοβουλευτικής οδού για να πετύχει τους στόχους του.

Με λίγα λόγια το ΚΚΕ πετάει τα όπλα του αγώνα στο πάτωμα, διεκδικεί θέση στο κοινοβούλιο και υποστέλλει οριστικά τη σημαία του ένοπλου αγώνα. Είναι μια κατάπτυστη δήλωση που ουσιαστικά αποτελεί δήλωση νομιμοφροσύνης προς το (οικονομικοπολιτικό) σύστημα.

Θυμίζουμε ότι το 1974 είναι η χρονιά που η ακροδεξιά χούντα στην Ελλάδα καταρρέει υπό το βάρος της απώλειας της βόρειας Κύπρου. Τον Ιούλιο του 1974 οι στρατιωτικοί δικτάτορες παραδίδουν την εξουσία στους πολιτικούς. Οι αρχηγοί των κομμάτων επιστρέφουν στην Ελλάδα και προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές για τις 17 Νοεμβρίου 1974. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1974 ανακοινώνεται η νομιμοποίηση του ΚΚΕ μετά από 27 ολόκληρα χρόνια παραμονής του στην παρανομία και καταργείται ο εμφυλιοπολεμικός νόμος 509 με τον οποίο διώχθηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και εκτελέστηκαν χιλιάδες κομμουνιστές. Λίγο αργότερα, στις 25 Σεπτεμβρίου 1974, κυκλοφορεί το πρώτο νόμιμο φύλλο της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».

Η δήλωση που απέστειλε ο Χαρίλαος Φλωράκης στον Άρειο Πάγο το 1974 είναι ντροπιαστική όχι μόνο για το ΚΚΕ αλλά και για τον ίδιο το Φλωράκη προσωπικά. Ο άνθρωπος αυτός που στο παρελθόν υπήρξε αντάρτης (με το ψευδώνυμο Καπετάν Γιώτης) υπέστειλε οριστικά τη σημαία του ένοπλου αγώνα για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, δείχνοντας έτσι ότι θεωρεί άσκοπο και ανούσιο τον πολυετή αιματηρό αγώνα που διεξήγαγαν στο παρελθόν οι αριστεροί αντάρτες. Αντί να συνεχίσει να επιδιώκει την ένοπλη ανατροπή του συστήματος, προτίμησε τον αδιέξοδο δρόμο του κοινοβουλευτισμού, ο οποίος εξυπηρετεί τα σχέδια του πολιτικού κατεστημένου. Προτίμησε τα βουλευτικά έδρανα και τον ιδιαίτερα υψηλό μισθό του βουλευτή. Η δήλωση του Φλωράκη αποτέλεσε ένα χαστούκι για τους χιλιάδες αριστερούς που πίστεψαν στην αναγκαιότητα της ένοπλης πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού, με σκοπό τη λαϊκή κυριαρχία και για το λόγο αυτό πολέμησαν σκληρά κάτω από αντίξοες συνθήκες (1946 – 1949), έδωσαν πολυάριθμες μάχες, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν για τις ιδέες τους και πρόσφεραν ακόμα και τη ζωή τους στον αγώνα. Είναι εξευτελιστικό για έναν πρώην αντάρτη του ΔΣΕ όπως ο Φλωράκης να αποκηρύττει τον ένοπλο αγώνα για την ανατροπή του συστήματος και να επιλέγει να γίνει κρατικοδίαιτος βουλευτής – πολιτικάντης. Ο άνθρωπος που διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ (από το Δεκέμβριος του 1972 μέχρι τον Ιούλιο του 1989), έβαλε τα όπλα στην αποθήκη και τη στολή του αντάρτη στη ντουλάπα. Έγινε ο πρώτος που υπέστειλε τη σημαία της ένοπλης πάλης. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ διότι μετέτρεψαν το ΚΚΕ από επαναστατικό κόμμα σε γραφειοκρατικό, κρατικοδίαιτο και ρεβιζιονιστικό κόμμα.

Αν θέλετε να δείτε το έγγραφο σε μεγέθυνση, κάντε αριστερό κλικ πάνω στην εικόνα.

4 σχόλια:

  1. Ο εμφυλιοπολεμικός ΑΝ 509/47, που έθετε εκτός Νόμου το ΚΚΕ και απαιτούσε νομιμόφρονη δήλωση "περί μη επιδίωξης ανατροπής της κρατούσης κατάστασης με βίαια μέσα", νομίζω ότι καταργήθηκε με το Σύνταγμα του 1975, αφού, προηγούμενα, είχε νομιμοποιηθεί το ΚΚΕ, έστω και με τη δήλωση που υποβλήθηκε στον Αρειο Πάγο.ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΤΕ!

    Σήμερα, για να συμμετάσχει ένα κόμμα στις εκλογές δεν νομίζω ότι υπογράφει δήλωση αποδοχής της αντιπροσωπευτικής αστικής κοινοβουλευτικής νομιμότητας. Θεωρείται αυτονόητο.

    Τότε, το ΚΚΕ νομιμοποιούμενο έπρεπε να υπογράψει τη δήλωση αυτή, αφού ήταν σε ισχύ ο ΑΝ 509/47.
    Διαβάστε όμως την επόμενη παράγραφο της δήλωσης ,καημένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανάρτηση του ΦΙΠΠΑΚ είναι καθαρά προβοκατόρικη. Αν δεν ήξερε (είναι σίγουρο ότι ήξερε) τον κάνει δύο φορές προβοκάτορα. Το ΚΚΕ δεν θα υπογράψει ποτέ δήλωση μετάνοιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή