Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Γενική Απεργία στις 15 Δεκεμβρίου 2010


Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τα εργατικά συνδικάτα έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν στις 15 Δεκεμβρίου 2010 Γενική Απεργία, με συλλαλητήριο την ίδια ημέρα στις 11.00 π.μ. στο Πεδίον του Άρεως. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατά της Κομισιόν, τις οποίες συντονίζει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Οι πολίτες καλούνται να αντιδράσουν στα σχέδια των αδίστακτων μαφιόζων του ΔΝΤ, της ΕΕ και του ΣΕΒ που με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης προχωρούν στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτή την κρίσιμη ώρα, είναι επιτακτική ανάγκη να δράσει το εργατικό κίνημα μαζικά και συντονισμένα, μακριά από κάθε κομματική ή συνδικαλιστική χειραγώγηση. Μακριά από πουλημένους εργατοπατέρες που ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους πολιτική καριέρα και μακριά από κάθε λογής κομματόσκυλα που ενδιαφέρονται μόνο για το αν το κόμμα τους θα ανέβει στην εξουσία.

Το ΕΕΚ – Τροτσκιστές αναφέρει τα εξής :
« ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 15ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ.
• Να ανατραπεί το Μνημόνιο – Nα μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του καπιταλισμού
• Όχι στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας – να απαγορευτούν οι απολύσεις – δικαίωμα στη δουλειά
• Κόψτε τα κέρδη των τραπεζιτών – όχι τους μισθούς των εργατών
• Διαγραφή του χρέους στους διεθνείς τοκογλύφους
Εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση στους καπιταλιστές, κάτω από εργατικό έλεγχο
• Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των μεγάλων βιομηχανιών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας
• O αγώνας στα χέρια των εργατών – όχι στα παζάρια των γραφειοκρατών
• Aυτο-οργάνωση των εργατών
• Γενική πολιτική απεργία διαρκείας
• Nα ανατραπεί η κυβέρνηση της Tρόικας ΔNT / EKT / EE
• Συντρίψετε την ΕΕ των ιμπεριαλιστών- αλληλεγγύη με τις μαχόμενες μάζες της Ευρώπης, για την σοσιαλιστική ενοποίησή της
• Για να ανοίξει ο δρόμος στην εργατική εξουσία – για μια σοσιαλιστική διέξοδο στην κρίση του καπιταλισμού

Aθήνα : Aπεργιακή συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων – αριστερών οργανώσεων στο Mουσείο –Πολυτεχνείο στις 10 π.μ. και πορεία στη Bουλή. » .

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ τονίζουν ότι : « Σκληρή λιτότητα, μειώσεις στους μισθούς, απελευθέρωση των απολύσεων, αύξηση της φορολογίας, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, είναι μερικά από τα μέτρα του Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συνενοχή ΝΔ και ΛΑΟΣ, για το ‘‘καλό’’ της χώρας.

Όμως ούτε μείωση του χρέους είδαμε, ούτε καμία ανάκαμψη... Αντιθέτως! Είδαμε μαγαζιά να κλείνουν, χιλιάδες νέους να πετιούνται στην ανεργία και μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας.

Στόχος όλων αυτών είναι ένας. Το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας και οποιασδήποτε συλλογικής κατάκτησης, μετατρέποντάς μας σε σύγχρονους δούλους των ιμπεριαλιστών για να πληρώσουμε την κρίση τους. Οι «σωτήρες του λαού», που έφεραν τα μέτρα αυτά, έριξαν τις μάσκες τους και φάνηκε ότι δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μαριονέτες των αμερικάνων και των ευρωπαίων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα ξένα επιτελεία απαιτούν νέα μέτρα μέσα στο επόμενο έτος.

Στην ίδια λογική, έρχεται η επίθεση με το Μνημόνιο στην εκπαίδευση. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο πλήρως εναρμονισμένο με την υπόλοιπη κοινωνία. Ένα πανεπιστήμιο καθαρά ταξικό, θέση στο οποίο θα έχουν μόνο λίγοι και εκλεκτοί, που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του. Όπως έχουν διαλύσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έτσι έρχονται και διαλύουν τα πτυχία που τα αντικαθιστούν με πιστωτικές μονάδες (credits). Έτσι οι φοιτητές δε θα έχουν τίποτα να τους ενώνει ώστε να παλεύουν συλλογικά.

Με τον manager στη διοίκηση των πανεπιστημίων, έχουν σαν στόχο την εισαγωγή ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ και την κατάργηση των παροχών σε σίτιση, στέγαση, μετακίνηση. Έτσι καταργούν οποιοδήποτε απομεινάρι δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης οδηγώντας μας στη «λύση» των φοιτητικών δανείων, μετατρέποντάς μας παράλληλα σε δούλους των τραπεζών από τα 18 μας. (…) Καλούμε όλους τους φοιτητές-σπουδαστές στον αγώνα ενάντια στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. (…) » .

Η ΟΛΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής :
« 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.
• Μας μείωσαν τις συντάξεις
• Μας κλέβουν τα ασφαλιστικά μας Ταμεία
• Μας καθυστερούν και ετοιμάζονται να καταργήσουν το εφάπαξ
• Έκοψαν 270 εργαστηριακές ιατρικές εξετάσεις και πρέπει να τις πληρώνουμε
• Διαλύουν την υγειονομική μας περίθαλψη
• Ετοιμάζονται τη νέα χρονιά να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς μας με το νέο μισθολόγιο
• Στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς ως «υπεύθυνους» για όλα τα δεινά του δημόσιου σχολείου
• Περικόπτουν δραματικά τις δαπάνες για την παιδεία
• Ετοιμάζουν συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων
• Ετοιμάζουν «επίθεση» στο ωράριο εργασίας που κατακτήσαμε με αγώνες
• Διαλύουν τις εργασιακά μας σχέσεις

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ.
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ.
ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ. » .

Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Θεσσαλονίκης (ΕΣΕ) υποστηρίζει ότι :

« Τα τριτοβάθμια σωματεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Οι εργατοπατέρες κηρύσσουν απεργίες - πυροτεχνήματα με συμβολική σημασία, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τις καρέκλες τους, την ίδια στιγμή που προδίδουν τους εργαζόμενους που υποτίθεται πως εκπροσωπούν, υπογράφοντας ταπεινωτικές συμβάσεις με την εργοδοσία.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα δεχόμαστε τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων 100 χρόνων, βλέποντας τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος να καταρρέουν μία προς μία, με στόχο να γυρίσουμε ξανά σε συνθήκες κάτεργου.

Η απειλή της ανεργίας κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας και μας σπρώχνει να κάνουμε συνέχεια πίσω. Θέλουν να λέμε κι «ευχαριστώ» όσοι κι όσες έχουμε ακόμα δουλειά.

Όλοι κι όλες σκεφτόμαστε πως αν κάνουμε απεργία θα χάσουμε από έναν μισθό, που τον έχουμε ανάγκη, ως και την ίδια τη δουλειά μας. Απ΄την άλλη, τέτοιες που είναι οι απεργίες -μια μέρα τώρα, μια μέρα μετά από δυο μήνες, χωρίς διάρκεια και ένταση-δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε.

Είναι όμως πραγματικά έτσι;

ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ;

Πραγματικά γενική απεργία σημαίνει τη μέρα εκείνη να παραλύσει η παραγωγή σε όλα τα εργοστάσια και τα εργαστήρια, να κλείσουν όλα τα μαγαζιά, να λείψουν οι εργάτες της γης από τα χωράφια, να κλείσουν όλες οι υπηρεσίες, να σταματήσουν οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές, να βγούμε όλοι και όλες στους δρόμους να διαδηλώσουμε.

Αν γίνει μια πραγματική ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, έστω και για μια μέρα, θα γίνει φανερό αυτό που είναι αυτονόητο αλλά προσπαθούν να μας κάνουν να το ξεχάσουμε : ότι δηλαδή όλοι εμείς οι εργαζόμενοι -μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι- είμαστε τα πάντα. Αφεντικά και κράτος είναι ανύπαρκτα χωρίς εμάς. Ό,τι έχει πραγματικό οικονομικό αντίκρισμα στην κοινωνία παράγεται από μας και μόνο από μας. Μόνο οι αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή μας λαμβάνονται χωρίς εμάς.

Οι εργαζόμενοι όλοι μαζί έχουμε τεράστια δύναμη. Και αν τη δύναμή μας δεν τη σέβονται, ας τους κάνουμε να τη φοβούνται. Όσο για το δικό μας φόβο, αυτόν θα τον νικήσουμε όλοι και όλες μαζί με τη συλλογική δράση και την αλληλεγγύη, έτσι που κανένα αφεντικό δε θα τολμήσει να απολύσει ξανά εργαζόμενο ή εργαζόμενη που απεργεί.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ - ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΝΤΟΥ » .

Η εφημερίδα Ροσινάντε, αναφέρει μεταξύ άλλων :

« Ήρθε η ώρα για την πλήρη αυτοτέλεια του συνδικαλιστικού κινήματος, την απεξάρτησή του από κομματικούς και πολιτικούς φορείς, την οργανωτική του αποδέσμευση από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Συγκροτούμε τη νέα αντικαπιταλιστική συνομοσπονδία, προωθώντας τον πλατύ συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων και ανάλογα το συντονισμό των ταξικών σχημάτων, των επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς, των γενικών συνελεύσεων, με άμεσα αιτήματα πάλης.

Κυβέρνηση και εργοδότες, με αφορμή την κρίση του συστήματός τους προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη στην πλάτη της εργατικής τάξης. Ισοπεδώνουν κατακτήσεις, τσακίζουν δικαιώματα με προφανή στόχο τη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Με το νέο προϋπολογισμό ληστεύουν κι άλλο το εργατικό εισόδημα αυξάνοντας τους φόρους και μειώνοντας τις δαπάνες σε βασικούς τομείς όπως οι συγκοινωνίες και η υγεία, την στιγμή που απαλλάσσουν τους καπιταλιστές από το εργατικό κόστος. Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων δίνει τη χαριστική βολή στην εργασία. Δεν είναι μόνο η μείωση των μισθών, η απελευθέρωση των απολύσεων, η αύξηση των ωρών εργασίας που συνθέτουν τη νέα εφιαλτική εργασιακή πραγματικότητα. Θέλουν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με τη συλλογική δύναμη της τάξης, με το δικαίωμα της διεκδίκησης και πάλης, με το συνδικαλισμό (που φρόντισαν βέβαια να αποδυναμώσουν και να απαξιώσουν πρώτα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες). Το εργατικό κίνημα πρέπει να θεωρήσει ως πρώτιστο καθήκον να αντιπαλέψει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Μας λένε πως ο αντεργατικός τους οδοστρωτήρας αποτελεί μονόδρομο. Τους απαντάμε πως για μας μονόδρομος είναι οι αγώνες, είναι οι απεργίες, είναι οι διαδηλώσεις, είναι ο συνδικαλισμός, είναι η καθημερινή μάχη της εργατικής τάξης ενάντια στο Κεφάλαιο, είναι η ανατροπή του καπιταλισμού.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να στήσει αναχώματα, ανατρέποντας την επίθεση στα δικαιώματά του, διευρύνοντας τις κατακτήσεις του με αιτήματα που θα μπλοκάρουνε τη λειτουργία του συστήματος και δε θα του προσφέρουνε χείρα βοηθείας.

Ήρθε η ώρα για την πλήρη αυτοτέλεια του συνδικαλιστικού κινήματος, την απεξάρτησή του από κομματικούς και πολιτικούς φορείς, την οργανωτική του αποδέσμευση από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Συγκροτούμε τη νέα αντικαπιταλιστική συνομοσπονδία, προωθώντας τον πλατύ συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων και ανάλογα το συντονισμό των ταξικών σχημάτων, των επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς, των γενικών συνελεύσεων, με άμεσα αιτήματα πάλης.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (…) » .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου