Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ίδρυση νέου κόμματος από Δημαρά και Οικονόμου. Αναβρασμός στο χώρο του ΠΑΣΟΚ

Συζητήσεις για τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού κόμματος πραγματοποιεί ο ανεξάρτητος ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς με άτομα από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία είναι αντίθετα με το μνημόνιο της υποτέλειας και με τη σκληρή νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Στις συζητήσεις αυτές, ενεργό ρόλο έχει και ένας άλλος ανεξάρτητος βουλευτής, ο Βασίλης Οικονόμου, που κι αυτός είχε διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ επειδή δεν υπερψήφισε στη Βουλή το μνημόνιο της υποτέλειας. «Υπάρχει λύση εκτός μνημονίου. Υπάρχει ακόμα χρόνος για απεμπλοκή. Από την πρώτη στιγμή παρέθεσα τις ενστάσεις μου και καταψήφισα το μνημόνιο. Δυστυχώς δικαιώθηκα αφού η ύφεση και η επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα μας οδηγούν σε έναν βαθύτερο κύκλο εξάρτησης. Οφείλουμε να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η συναίνεση πρέπει να στοχεύει στην απεξάρτηση και όχι στην βαθύτερη διολίσθηση που θα υποθηκεύσει την χώρα για δεκαετίες», δήλωσε ο Βασίλης Οικονόμου. Πολλά είναι τα ονόματα που ακούγεται ότι πιθανόν να ενταχθούν στο νέο αυτό κόμμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Στάθη Παναγούλη, τη Σοφία Σακοράφα, καθώς και το παλιό μέλος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Από την πλευρά του ο Γιάννης Δημαράς δεν κάνει καμία δήλωση για το θέμα και η αποφασιστική του κίνηση θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2011.

Οι επαφές δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο των «αντιμνημονιακών» στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Γίνονται συζητήσεις ακόμα και με στελέχη του ΣΥΝ, αλλά και με το κόμμα του φιλοπασοκικού Κουβέλη. Διάφορα στελέχη του κόμματος του Κουβέλη έχουν απογοητευτεί βλέποντας ότι ο Κουβέλης έχει μετατρέψει το κόμμα σε παράρτημα του ΠΑΣΟΚ και αποφεύγει συνειδητά να ασκήσει κριτική στην αντιλαϊκή και αδιέξοδη πολιτική του πρωθυπουργού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετά γνωστά αυτοδιοικητικά στελέχη από την Κορινθία που στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές συμμετείχαν ως ανεξάρτητοι, έχουν κάνει ήδη τις πρώτες επαφές με Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου. Δύο τέτοια γνωστά στελέχη είναι ήδη εκλεγμένοι σύμβουλοι του Αλέξανδρου Πνευματικού.

Τη στιγμή που τα ερπετά του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) βλέπουν τα ποσοστά τους να πέφτουν συνεχώς, όλο και περισσότεροι φαίνονται διατεθειμένοι να ιδρύσουν νέο κόμμα. Όλα πλέον δείχνουν ότι μετά τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, σειρά έχει το κόμμα του Γιάννη Δημαρά. Μετά από αυτούς ίσως προχωρήσει και ο Αλέκος Αλαβάνος στην ίδρυση κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου