Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Η δικογραφία των υποβρυχίων θα πάει στη Βουλή


Θέμα ημερών θεωρείται η αποστολή της δικογραφίας των υποβρυχίων στη Βουλή. Μετά την κλήση 37 ατόμων, μη πολιτικών προσώπων, ως υπόπτων, η εισαγγελέας πρωτοδικών Π. Παπανδρέου, με έγγραφό της, ζητάει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε να σταλεί ο φάκελος στη Βουλή, καθώς η δικαστική έρευνα σκόνταψε σε δύο τουλάχιστον υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που την περίοδο 1999-2002 ενέκριναν τις απευθείας αναθέσεις των επίμαχων συμβάσεων, ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Όλα τα τυχόν αδικήματα έχουν βέβαια παραγραφεί (πλην του ξεπλύματος).

Μάλιστα, το εισαγγελικό έγγραφο κατονομάζει (με πλήρη αναφορά του ονόματός του), τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και φωτογραφίζει τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Επί των ημερών του Τσοχατζόπουλου (11-12-1998) αναφέρεται ότι υπεγράφη, με απευθείας ανάθεση στη συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία Ferrostaal, σύμβαση παραγγελίας τριών υποβρυχίων και ενός option (σύμβαση Αρχιμήδης), συνολικής αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση ανατέθηκε στη Ferrostaal με απόφαση του τότε υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου (11-12-1998), η οποία εγκρίθηκε λίγο αργότερα (26-2-1999) από το ΚΥΣΕΑ.

Επί των ημερών του Παπαντωνίου υπεγράφη (από τον τότε διευθυντή εξοπλισμών), η σύμβαση Ποσειδών για τον εκσυγχρονισμό των τριών υποβρυχίων και την ενεργοποίηση του option, συνολικής αξίας 826 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση αυτή, που αποτελούσε επέκταση της προηγουμένης, υπεγράφη στις 31-5-2002 ύστερα από έγκριση επίσης του ΚΥΣΕΑ.

Στην ενεργοποίηση των ποινικών διαδικασιών συνέβαλε και απόφαση του ειρηνοδικείου Μονάχου, πριν από ένα χρόνο, στην οποία αναφέρεται ότι η γερμανική εταιρεία Ferrostaal κατέβαλε στον εφοπλιστή Μ. Μαντατό από τις 18-5-2000 έως και το 2003, ποσό 72,47 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με την απόφαση, την ίδια περίοδο φέρεται ότι καταβλήθηκαν είτε μέσω της εταιρείας ΜΙΕ του κ. Μαντατού είτε απευθείας, 25,3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία συμβούλων Dolmarton, η οποία ανήκει στον δρ Αλ. Αβατάγγελο. Τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων αυτών χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με το γερμανικό δικαστήριο, για συγκάλυψη μιζών.

Όπως αναφέρεται, με σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ των εκπροσώπων της Ferrostaal και του κ. Αβαταγγέλου και η οποία είχε κατατεθεί σε θυρίδα της UBS στη Ζυρίχη, η Dolmorton συμφώνησε να λαμβάνει, για παροχή υπηρεσιών, προμήθεια 6,5% επί της αξίας κάθε σύμβασης που θα υπογραφόταν (το ποσοστό μειώθηκε αργότερα στο 4,5%) και 2,5% για κάθε περαιτέρω ανάθεση.

Το ενδιαφέρον πάντως των δικαστικών αρχών, μετά και το αρχικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, επικεντρώνεται στην περαιτέρω διερεύνηση των επίμαχων λογαριασμών όσων εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο είναι τελικά πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου