Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Δραματική χειροτέρευση της οικονομίας μετά το μνημόνιο



Το Μάιο του 2010 η ελληνική Βουλή ενέκρινε με πλειοψηφία [χάρη στην ψήφο του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ. (Λαϊκιστικός Ακροδεξιός Ορθόδοξος Συναγερμός) και της Ντόρας Μπακογιάννη] το πιο δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων 30 δισ. ευρώ, που έφερε η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) έναντι δανείου 110 δισ. ευρώ.

Η χώρα μπήκε στην πιο «σκληρή» εξαετία 2010-2015 και το βάρος που έπεσε πάνω στις πλάτες μισθωτών και επιχειρήσεων είναι τεράστιο. Το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής οδηγούν σε υπερτριπλασιασμό του αρχικού πακέτου και φέρνουν συνολικά μέτρα 93,4 δισ. ευρώ (!), συμπεριλαμβανομένων και των 50 δισ. ευρώ από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε και όλοι οι δείκτες της οικονομίας έχουν χειροτερεύσει δραματικά. Στη διάρκεια του χρόνου αυτού διαπιστώνεται πως το πακέτο μέτρων, το οποίο δεν είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματικό δεν έχει τελειωμό. Κάθε τρίμηνο, ο έλεγχος της τρόικας γεννά νέα μέτρα. Είμαστε ήδη στο Δ' Μνημόνιο και προχωράμε για το Ε'.

Όλα δείχνουν ότι η συνταγή του ΔΝΤ ήταν ολέθρια για την οικονομία της χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην πιο βαθιά ύφεση και στο πιο σκληρό καθεστώς επιτήρησης, που θα κρατήσει πάνω από 10 χρόνια (μέχρι το 2023), μετά και τη νεότερη συμφωνία επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου, καταμαρτυρούν την κρίση που βαθαίνει συνεχώς : μείωση της κατανάλωσης 4,9%, των επενδύσεων 12,3%, του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος 2,1% (το κατά κεφαλήν μειώθηκε στα 20.354 ευρώ από 20.782 ευρώ), της ανεργίας 14,8% (σ.σ. έχει ήδη ξεπεράσει το 15%, στο 15,1% τον περασμένο Ιανουάριο).

Το επαχθέστερο πακέτο μέτρων, το οποίο η κυβέρνηση των αδίστακτων καθαρμάτων του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε αμαχητί πριν από ένα χρόνο, έφερε κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, παράταση του εργασιακού βίου, μειώσεις εισοδημάτων άμεσα στο Δημόσιο και έμμεσα (μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων) στον ιδιωτικό τομέα, καταργήσεις Δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας στο Δημόσιο, καθώς και φορολογική λαίλαπα.

Ευνοημένες για άλλη μία φορά οι υπαίτιες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι τράπεζες που διαπράττουν τεράστιο έγκλημα εις βάρος του δημοσίου και στα ταμεία των οποίων έχουν φτάσει μέχρι σήμερα κρατικές ενισχύσεις (δάνεια ή εγγυήσεις) συνολικού ύψους 98 δισ. ευρώ.

Κερδισμένοι και οι νταβατζήδες του ΔΝΤ, η αμοιβή των οποίων ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν...


Για να δείτε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κάντε αριστερό κλικ πάνω στην εικόνα με τον πίνακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου