Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κίνδυνος χρεωκοπίας της ΑΕΚ


Βαρύ είναι το κλίμα στην ΑΕΚ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα διοικητικά της. Πλέον το μέλλον της ομάδας μοιάζει να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο και ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμονεύει.

Το ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ παραιτήθηκε σύσσωμο μετά τη βαριά ήττα με 3-1 από τον ΟΦΗ, στο πρωτάθλημα. Ο Σταύρος Αδαμίδης θα συνεχίσει στην προεδρία της ομάδας για μία ακόμα βδομάδα, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2011, οπότε και η γενική συνέλευση των μετόχων θα ορίσει νέα διοίκηση.

Οι παραιτήσεις των μελών της ΠΑΕ ΑΕΚ είχαν τεθεί στη διάθεση του Νίκου Νοτιά από τις 6 Οκτωβρίου 2011, όταν δηλαδή ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Νίκου Κωστένογλου στη θέση του προπονητή της ομάδας, όμως ο Αδαμίδης προτίμησε να τις δημοσιοποιήσει μετά το νέο διασυρμό της ΑΕΚ.


Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :

« Είναι εμφανές ότι η ομάδα μας νοσεί σε πολλά επίπεδα και αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία αντικειμενικά ξεπερνούν την προσπάθεια που καταβάλλει η παρούσα Διοίκηση.

Για τους λόγους αυτούς στις 6 Οκτωβρίου οι κ.κ. Σταύρος Αδαμίδης, Χάρης Κοσμάτος, Κωνσταντίνος Καπετανάκης, Δημήτρης Καψής και Μάκης Κασνακίδης, έθεσαν γραπτώς τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του μεγαλομετόχου κου Νίκου Νοτιά, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν στην εξαγγελθείσα Έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου και προσδοκούμε πως θα βρεθεί άμεση και μακροπρόθεσμη λύση για το μέλλον της ΑΕΚ. » .

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αμέσως μετά την ισοπαλία με τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ - κατά Σταύρο Αδαμίδη - ήταν ομάδα ανταγωνιστική. Ομάδα που έδωσε τις απαντήσεις στο γήπεδο και ομάδα που θα πρέπει να σταματήσουν (κάποιοι) να την απαξιώνουν. Μια εβδομάδα αργότερα (κι αμέσως μετά την ήτα από τον ΟΦΗ) η ΑΕΚ - πάντα κατά Σταύρο Αδαμίδη - είναι εμφανές ότι «νοσεί σε πολλά επίπεδα».

Το ότι η ΑΕΚ νοσεί σε πολλά επίπεδα, πιθανόν να είναι μια από τις λίγες αλήθειες που ακούσαμε σε αυτούς τους 21 μήνες της θητείας του στην προεδρία του κιτρινόμαυρου συλλόγου. Μόνο που τη νόσο της ομάδας, αντί να τη διαγνώσει εγκαίρως, με διάφορα τεχνάσματα προσπάθησε να την αποκρύψει. Μπήκε ως μπροστινός του Παππά στην ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2010 και άρχισε από την πρώτη μέρα τις βαρύγδουπες δηλώσεις ("το πάρτι τελειώνει") και για να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη θέση του, διέρρεε σε φιλικά μέσα ενημέρωσης ότι θα βάλει και ο ίδιος (μερικά) χρήματα παίρνοντας μετοχές. Ότι θα συστήσει μια ομάδα παραγόντων που επίσης θα χρηματοδοτούσαν την ομάδα. Ότι σ' ένα χρόνο θα κάνει κερδοφόρα εταιρία την ΠΑΕ και δεν θα χρειαστεί να βάλουν άλλα χρήματα οι μέτοχοι. Ότι θα ρυθμιστεί το δάνειο με τη Μόργκαν. Ότι δεν θα πουληθούν πρωτοκλασάτοι παίκτες, αλλά ακόμα και αν φύγουν, θα έρθουν ισάξιοι αντικαταστάτες.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Αδαμίδη, η ΑΕΚ έχασε πολύτιμο χρόνο. Συρρικνώθηκε περισσότερο. Υπηρεσίες προσέφερε μόνον στους μετόχους, που δεν ήθελαν ποτέ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και το μοναδικό πράγμα που τους απασχολούσε ήταν να φύγει η "καυτή πατάτα" από τα χέρια τους. Την έδωσαν στα χέρια του Αδαμίδη, αλλά τον άφησαν ξυπόλητο να χορεύει στα αγκάθια. Με τα χίλια ζόρια χρηματοδότησαν το τελείωμα της σεζόν 2009-2010. Κι από τις αρχές της περασμένης άνοιξης έκλεισαν εντελώς την κάνουλα για την ΑΕΚ.

Στη συνέχεια ο Αδαμίδης, επέλεξε να τραβήξει το παιχνίδι μέχρι τα άκρα. Μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Εξασφαλίζοντας από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, την πιο ευνοϊκή μεταχείριση που είχε πρόεδρος της ΑΕΚ τα τελευταία 17 χρόνια (δηλαδή, από την τελευταία κατάκτηση πρωταθλήματος), έπραξε αυτό που δεν έκαναν οι τρεις προηγούμενοι πρόεδροι (Νικολαΐδης, Κιντής και Θανόπουλος). Άνοιγμα στους οργανωμένους, περισσότερο για να έχει ο ίδιος το κεφάλι του ήσυχο και για να μην τους βρει απέναντί του. Η πολυπόθητη όμως οικονομική εξυγίανση και αγωνιστική ανάκαμψη της ομάδας δεν ήρθε ποτέ.

Η ΑΕΚ έχασε πολύτιμο χρόνο με τον Αδαμίδη. Αυτός που θα τον διαδεχτεί θα παραλάβει καμμένη γη. Θα παραλάβει τα ίδια και περισσότερα χρέη, καθώς και ένα ρόστερ που ο Αδαμίδης κατ' εντολή των αμέτοχων μετόχων, το διέλυσε. Υποχρεώνοντας την ΑΕΚ να πορεύεται με υλικό μικρομεσαίας ομάδας.

Όταν η ΑΕΚ κατακτούσε στις 30 Απριλίου το Κύπελλο, ο Αδαμίδης καμάρωνε λες και έπαιρνε η ομάδα το Τσάμπιονς Λιγκ. Και όταν τελείωσαν τα πανηγύρια, αφού είδε ότι ένα κύπελλο δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον προπονητή Χιμένεθ πληρώνοντάς τον πάνω από τις δυνατότητες της ομάδας και σε συνεννόηση με τον Παππά έβγαλαν στον αφρό την πατέντα με τους σαπόρτερς. Αν και γνώριζαν όλοι τους, ότι λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο χαμηλόμισθος Έλληνας, ήταν αντικειμενικά αδύνατο να πετύχουν έστω το μίνιμουμ των στόχων (το μάξιμουμ ήταν το ανέκδοτο Κασνακίδη για 50.000 μέλη εν έτη 2011), σέρβιραν τούτο το παραμυθάκι πετώντας το μπαλάκι και τις ευθύνες στον κόσμο με ό,τι πιο επαίσχυντο έχει ακουστεί από επίσημα χείλη στο χώρο της ΑΕΚ: «Διαλέξτε τι ΑΕΚ θέλετε!» .

Από τον Μάιο του 2011 και με τη λήξη της σεζόν, όφειλε να συγκαλέσει γενική συνέλευση και να θέσει τους μετόχους ενώπιον των ευθυνών τους. Να υποβάλλει παραίτηση και να υποχρεώσει τα αφεντικά να βγουν από το καβούκι τους. Σίγουρα τον Νοτιά, που έφτιαξε ένα προπονητικό και παράτησε την ομάδα στο έλεος του θεού, ενδεχομένως και τον Παππά.

Έπρεπε από τον Μάιο να αντιληφθούν ότι με πασαλείμματα, με ωραιοποίηση των καταστάσεων (δηλώσεις περί ανταγωνιστικής ομάδας κτλπ) και χωρίς βιώσιμο πλάνο, η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει.

Ο σύνδεσμος οπαδών της Original (Ορίτζιναλ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία άφησε σαφείς αιχμές κατά του Αδαμίδη και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «Τυφλός όποιος δεν βλέπει το δυσοίωνο μέλλον. Παππάδες, Νοτιάδες, Ντέμηδες, Αδαμίδηδες να αναλάβετε τις ευθύνες σας» .

Ο Νίκος Νοτιάς από την πλευρά του, όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα, προτίθεται να έρθει στην Ελλάδα, εν όψει της κρίσιμης ΓΣ, για να δρομολογήσει την απεμπλοκή του.

Παράλληλα αυξάνονται οι φόβοι για προσφυγές παικτών που είναι απλήρωτοι. Χαρακτηριστικά, το δημοσίευμα της εφημερίδας, Goal News, αναφέρει : "Εξόφληση μέρους των οφειλομένων, ώστε να φτάσει τουλάχιστον στο 40% όσων υπολείπονται προς τους παίκτες, είχε δεσμευθεί η διοίκηση για τις αρχές της εβδομάδας, αλλά για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε ασυνεπής. Ο καιρός περνά και πλέον γίνεται ολοένα και πιο έντονη η σκέψη αρκετών παικτών για να ξεκινήσουν διαδικασίες για κατάθεση προσφυγής. Ακραίο μέτρο, που δεν θα πρέπει να αποκλειστεί όμως, δεδομένης της ανέχειας που βρίσκονται αρκετοί. Ήδη από χθες μεταφέραμε τις σκέψεις του Στιβ Μπέλεκ για σπάσιμο του δανεισμού του τον Γενάρη λόγω της προβληματικής κατάστασης".

Πλέον η «Ένωση» βρίσκεται κοντά στο «κραχ». Ο ιστορικός σύλλογος της προσφυγιάς διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του. Ορισμένοι στηρίζουν τις ελπίδες τους στον Τζον Άντζελος, ο οποίος είναι γιος του Ελληνοαμερικανού μεγιστάνα Πίτερ Άντζελος.

Η συγκεκριμένη οικογένεια έχει στην ιδιοκτησία της την κορυφαία νομική εταιρεία στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ και παράλληλα την ομάδα μπέιζμπολ Όριολς της Βαλτιμόρης. Η περιουσία της υπολογίζεται στα 304 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με περσινό δημοσίευμα των «Times», ενώ ο 82χρονος Πίτερ Άντζελος είναι 48ος πλουσιότερος Έλληνας στη σχετική λίστα του 2011.

Η οικογένεια Άντζελος είχε βοηθήσει στη στελέχωση και χρηματοδότηση της εθνικής ομάδας μπέιζμπολ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ προ τετραετίας είχε συζητήσει και με την ΚΑΕ ΑΕΚ. Σε μια πρώτη επαφή που έγινε μαζί του, φέρεται θετικός, αλλά ακόμη οι συζητήσεις είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου