Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ. Καταδίκη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΝΤ. Εκλογές 2012

Η πιο μεγάλη έκπληξη στην ιστορία της μεταπολίτευσης ήταν το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου 2012. Η βραδιά των εκλογών, που συνοδεύτηκε και από πανσέληνο, εξελίχθηκε σε ηχηρό χαστούκι για το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΔΝΤ. Ο λαός καταδίκασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου που εφάρμοσαν τα δύο κόμματα εξουσίας και προκάλεσε σεισμό στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Τα ποσοστά των γαλαζοπράσινων κατέρρευσαν και ταυτόχρονα ανέβηκαν εντυπωσιακά τα ποσοστά των αντιμνημονιακών κομμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κλέβει την παράσταση.

Η κατακόρυφη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε κάθε προσδοκία και προκάλεσε το δικαιολογημένο ενθουσιασμό και τους πανηγυρισμούς των χιλιάδων ψηφοφόρων του. Ο ΣΥΡΙΖΑ σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση, σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο κόμμα και πέτυχε την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, αξίζει να πούμε ότι για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά ένα κόμμα της Αριστεράς κατατάσσεται δεύτερο, «σπάζοντας» τη δικομματική κυριαρχία. Σε ολόκληρη την ελληνική πολιτική ιστορία αυτό συνέβη μόνο μια φορά, το 1958, με το 24,43% που είχε λάβει η ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) του Ιωάννη Πασαλίδη. Τότε όμως η ΕΔΑ συσπείρωνε όλους τους αριστερούς.


Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε ποτέ σε βουλευτικές εκλογές κόμμα της Αριστεράς από το 1974 μέχρι σήμερα και ρίχνει το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση. Στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,60 % και τώρα εκτινάχθηκε στο 16,78 %. Παράλληλα, το ΚΚΕ φαίνεται να βυθίζεται στη μετριότητα, χάνοντας την τρίτη θέση που είχε παραδοσιακά και καταλήγοντας στην πέμπτη θέση, αφού τους πέρασαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Καμμένου.

Στους κερδισμένους των εκλογών φαίνεται ότι πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ, ανήκουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 10,60 %, η Χρυσή Αυγή με 6,97 %, η Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη με 6,11 % και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ανέβηκε στο 1,19 % (από 0,36 % που είχε την προηγούμενη φορά). Σημαντική ήταν και η επιτυχία του ΟΧΙ (του οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη) που έκανε έναν αξιόλογο αγώνα και πήρε τελικά 1 % παρά τον πόλεμο που δέχτηκε από όλα τα ΜΜΕ και τον συστηματικό αποκλεισμό του από αυτά.

Στους χαμένους των εκλογών ανήκουν οι Οικολόγοι Πράσινοι που μένουν οριακά εκτός βουλής με 2,93 %, όπως και το ακροδεξιό ΛΑ.Ο.Σ. του λαϊκιστή και ασυνεπή Γιώργου Καρατζαφέρη. Φαίνεται ότι πολλοί ψηφοφόροι θέλησαν να τιμωρήσουν και τον Καρατζαφέρη για το γεγονός ότι ψήφισε το Μνημόνιο 1 και έπειτα συγκυβέρνησε με τα μνημονιακά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου πέτυχε το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας του, όπως άλλωστε και η Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά. 

Πρώτο κόμμα στα μεγάλα αστικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και συνολικά σε 13 εκλογικές περιφέρειες της χώρας αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2009. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε ακόμα και μέσα σε παραδοσιακά κάστρα του ΠΑΣΟΚ όπως η Αχαΐα, η Ξάνθη και τα Χανιά.


Ηχηρά ονόματα φαίνεται ότι μένουν εκτός βουλής

Στην Α’ Αθήνας τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, φαίνεται ότι εκτός βουλής μένουν οι Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου. 

Στη Β’ Αθηνών, από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι μένουν εκτός βουλής οι Γιάννης Ραγκούσης, Πέτρος Ευθυμίου, Δημήτρης Ρέππας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τηλέμαχος Χυτήρης και Χρήστος Πρωτόπαππας. 

Άλλα γνωστά ονόματα του ΠΑΣΟΚ που δεν εκλέγονται βουλευτές είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η Εύα Καϊλή, η Χρύσα Αράπογλου, ο Γιάννης Μαγκριώτης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Παπουτσής, η Άντζελα Γκερέκου, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Πάνος Μπεγλίτης και ο Νίκος Σηφουνάκης. 

Από τη ΝΔ δεν εκλέγονται οι Ευάγγελος Αντώναρος, Απόστολος Ανδρεουλάκος κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου