Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Καθεστώς τρόμου στην Τουρκία. Συνέλαβαν 1039 αντικαθεστωτικούς το Νοέμβριο

Ο πρόεδρος του İHD, δηλαδή του «Ιδρύματος Ανθρωπινών Δικαιωμάτων της Τουρκίας», Raci Bilici, χαρακτήρισε το καθεστώς Ερντογάν σαν «αυτοκρατορία του φόβου» και καυτηρίασε  τις τρομοκρατικές μεθόδους που ασκεί το τουρκικό κράτος  σε όσους διαφωνούν με την τουρκική κυβέρνηση και επιδιώκουν να εκφράσουν δημόσια τις διαφωνίες τους.


Ο Raci Bilici αποκαλύπτει σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην κουρδική εφημερίδα, Özgür Politika, (η οποία δεν εκδίδεται στην Τουρκία), ότι μόνο στον μήνα Νοέμβριο του 2012 συνελήφθηκαν σε όλη την Τουρκία για αντικαθεστωτική δραστηριότητα πάνω από χίλια άτομα, από τα οποία πάνω από 230 ήταν …παιδιά και 300 φοιτητές !

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του İHD,  κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου συνελήφθηκαν από τις τουρκικές αρχές 1.039 άτομα για αντικαθεστωτική δράση. Το μεγάλο αυτό κύμα των συλλήψεων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας», μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις συλλήψεις που είχαν γίνει μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1971, όταν εκατοντάδες αριστεροί και Κούρδοι είχαν κλειστεί στις τουρκικές φυλακές.

Αλλά και για την προηγούμενη χρονική περίοδο οι αριθμοί των συλλήψεων που παραθέτει ο Raci Bilici είναι πραγματικά εντυπωσιακοί.  Όπως αποκάλυψε, μέσα στο 2011 δώδεκα χιλιάδες εξακόσια άτομα συνελήφθηκαν από το καθεστώς Ερντογάν για αντικαθεστωτική δραστηριότητα ενώ ο αριθμός των συλλήψεων ακολούθησε αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια. Το 2007 είχαμε  7.100 συλλήψεις για τους ίδιους λόγους,  ενώ το 2009 είχαμε 7.718 συλλήψεις.  Η μεγάλη «έκρηξη» των συλλήψεων έγινε μετά το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρόεδρου του İHD, μεταξύ των ετών 2009 και τέλη του 2011, 27.503 άτομα συνελήφθησαν  με την κατηγορία της δράσης κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και από αυτούς, 6.444 κλείστηκαν στις τουρκικές φυλακές.

Το τραγικό σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι οι τουρκικές αρχές του Ταγίπ Ερντογάν δεν κάνουν καμία διάκριση ηλικίας. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του «Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας», εκατοντάδες παιδιά συλλαμβάνονται και κλείνονται στα μπουντρούμια της τουρκικής ασφάλειας με την κατηγορία της…  «σύναψης συμμοριών» κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 27 Νοεμβρίου, όπου το δικαστήριο της Μερσίνας καταδίκασε 3 παιδιά κουρδικής καταγωγής σε… 57 χρόνια φυλάκισης για αντικαθεστωτική δράση. Από τα στοιχεία του Ιδρύματος μαθαίνουμε επίσης ότι από τα τέλη του 2011, συνολικά 2.309 παιδιά βρίσκονταν στις τουρκικές φυλακές με τις ίδιες κατηγορίες. Πολλά από αυτά τα παιδιά μέσα στις φυλακές τυγχάνουν κακομεταχείρισης με αποτέλεσμα να μην αντέχουν και να βρίσκουν τον θάνατο από τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους.  Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους κρατούμενους είναι Κούρδοι, αλλά και μέλη διαφόρων πολιτικών οργανώσεων που αντιστέκονται στο καθεστώς Ερντογάν και στην άσκηση της αυταρχικής του πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου