Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Οι εραστές της Φρειδερίκης. Η κρυφή ερωτική ζωή μιας βασίλισσας


Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς σε ιστορικά βιβλία και διάφορα έντυπα για τη ζωή και τη δράση της Φρειδερίκης. Η γερμανικής καταγωγής βασίλισσα ήταν άλλωστε ένα πρόσωπο που αναμίχθηκε αρκετές φορές (πότε διακριτικά και πότε απροκάλυπτα) στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας (ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1960), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Όλα αυτά είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Κάτι που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό,  είναι η ερωτική ζωή της βασίλισσας. Οι σχέσεις της Φρειδερίκης με το άλλο φύλο είναι ένα θέμα που έχει μείνει στην αφάνεια εδώ και δεκαετίες. Πρόσφατα υπήρξαν μερικά δημοσιεύματα που προσπάθησαν να ρίξουν λίγο φως στις άγνωστες πτυχές της ζωής της Φρειδερίκης. Σε αυτές τις άγνωστες πτυχές λοιπόν θα αναφερθούμε και εμείς με συντομία.

Σύντομη βιογραφία της Φρειδερίκης (1917-1981)
Η Φρειδερίκη γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1917 στο Μπλάνκενμπουρκ της Γερμανίας. Το πλήρες όνομά της ήταν Friederike Luise Thyra Victoria Margarita Sophia Olga Cecilia Isabella Christa, Prinzessin von Hannover Herzogin zu Braunschweig-Lüneburg, δηλαδή Φρειδερίκη Λουίζα Θυρεσία Βικτωρία Μαργαρίτα Σοφία Όλγα Καικιλία Ελισάβετ Χριστίνα, Πριγκίπισσα του Αννοβέρου, της Μεγλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Δούκισσα στο Μπράουνσβαϊκ-Λούνεμπουργκ.
Η Φρειδερίκη μεγάλωσε στη Γερμανία ως πριγκίπισσα και είχε για παππού της τον Αυτοκράτορα Γουλιέλμο Β΄. Στα παιδικά της χρόνια, είχε ενταχθεί στη Χιτλερική Νεολαία. Αρραβωνιάστηκε τον Πρίγκιπα Παύλο το Σεπτέμβριο του 1936 και τον παντρεύτηκε τον Ιανουάριο του 1938. Δεν αποτέλεσε κώλυμα το γεγονός ότι ο σύζυγός της (δηλαδή ο Παύλος) ήταν ταυτόχρονα θείος της και πρώτος εξάδελφος της μητέρας της. Αυτά συνηθίζονταν στις βασιλικές δυναστείες από την εποχή του Μεσαίωνα. Με τον Παύλο απέκτησε τρία παιδιά : τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και την Ειρήνη. Το 1941 η βασιλική οικογένεια κατέφυγε στην Κρήτη (λόγω της κατάληψης της Ελλάδας από τους Γερμανούς), μετά στην Αίγυπτο και τελικά στη Νότια Αφρική. Εκεί η Φρειδερίκη γέννησε το τρίτο παιδί της, την Ειρήνη, ανάδοχος της οποίας ήταν ο πρωθυπουργός της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης Γιαν Σματς. Το 1944 το ζευγάρι γύρισε στην Αίγυπτο και το 1946 στην Ελλάδα. Η Φρειδερίκη είχε το ρόλο της βασίλισσας της Ελλάδας από το 1948 μέχρι το 1964. Ο σύζυγός της, βασιλιάς Παύλος Α’, πέθανε στις 6 Μαρτίου 1964. Η Φρειδερίκη έφυγε από την Ελλάδα, μαζί με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια στις 13 Δεκεμβρίου 1967 και εγκαταστάθηκε στην Ιταλία. Πέθανε (από έμφραγμα) στα βασιλικά ανάκτορα της Μαδρίτης στις 7 Φεβρουαρίου 1981, φιλοξενούμενη της κόρης της, βασίλισσας Σοφίας.

«Μέτρον Κατανοήσεως»
Η  αυτοβιογραφία της βασίλισσας Φρειδερίκης, με τον παράξενο τίτλο «Μέτρον Κατανοήσεως», εκδόθηκε το 1971 και αποτελείται από είκοσι δύο κεφάλαια. Τα τέσσερα από αυτά είναι αφιερωμένα στους άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της: τον Παύλο -ως σύζυγο και βασιλιά-, τον Αμερικανό στρατηγό Τζορτζ Μάρσαλ -του γνωστού «Σχεδίου Μάρσαλ»- και τον Νοτιοαφρικανό ηγέτη Γιαν Σματς. Όμως, οι άνδρες που απουσιάζουν είναι εξίσου σημαντικοί με εκείνους που αναφέρονται στο βιβλίο. Για παράδειγμα, ο αρχηγός της CIA, ο ερωτύλος Άλεν Ντάλες, διεκδικεί μετά θάνατον μια θέση όχι μόνο στο μυαλό αλλά και στο κρεβάτι της Φρειδερίκης.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να πούμε ότι στο παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει κάποιες φήμες για ερωτική σχέση της Φρειδερίκης με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και το Σοφοκλή Βενιζέλο. Λέμε φήμες γιατί οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, ούτε καν από άτομα που γνώριζαν από κοντά αυτά τα πρόσωπα.

Στο πριβέ δωμάτιο της CIA με τον Άλεν Ντάλες

Η βασίλισσα Φρειδερίκη της Ελλάδας είχε … αρκετά στενές σχέσεις με τον Άλεν Ντάλες (Allen Dulles)  σύμφωνα με βιβλίο που έγραψε ο πρώην δημοσιογράφος των New York Times Στιβ Κίντσερ. Υπογραμμίζοντας ότι ο Άλεν Ντάλες (1893 - 1969) ήταν "τρομερός γυναικάς" και για τον οποίο η αδελφή του Ελινορ βεβαίωνε ότι "είχε σχέσεις με πάνω από εκατό γυναίκες συνολικά", ο δημοσιογράφος Κίντσερ γράφει τα εξής για την πρώην βασίλισσα της Ελλάδας:
"Μια από τις κατακτήσεις του Άλεν Ντάλες, σύμφωνα με πολλές πηγές, ήταν η βασίλισσα Φρειδερίκη της Ελλάδας. Το 1958 είχε έρθει στις ΗΠΑ για περιοδεία με τον γιο της, τον μελλοντικό βασιλιά Κωνσταντίνο Β' και ακριβώς τη στιγμή που η επίσκεψη τελείωνε, η βασίλισσα ανήγγειλε -χωρίς να δώσει καμία εξήγηση- ότι θα έμενε ακόμη μια εβδομάδα. Ήρθε στην Ουάσιγκτον, συζήτησε "πνευματικά ζητήματα" με τον πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στο Οβάλ γραφείο και κατόπιν επισκέφθηκε τον Ντάλες στο αρχηγείο της CIA.
Έμειναν μόνοι οι δυο τους στο γραφείο του επί μια ώρα και πλέον, οπότε ένας βοηθός του Ντάλες χτύπησε την πόρτα. Μην παίρνοντας απάντηση μπήκε στο γραφείο. Ήταν άδειο. Άκουσε όμως κάποιο θόρυβο στο διπλανό δωμάτιο. Αργότερα εμφανίστηκαν και οι δυο, ο Ντάλες και η βασίλισσα.
Επιστρέφοντας στην Ελληνική Πρεσβεία η βασίλισσα έδωσε μια ερμηνεία γιατί οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο στενές: "Αγαπούμε αυτόν τον άνθρωπο", αναφώνησε ενθουσιασμένη".

Το πλούσιο βιογραφικό του «γυναικοκατακτητή»
Ο Άλεν Ντάλες, αρχηγός της CIA από το 1953 ως το 1961, ήταν αδελφός του υπουργού Εξωτερικών Τζον Φόστερ Ντάλες και είχε εξασφαλίσει τον τίτλο του "60ρη μορφονιού" λόγω των κατακτήσεων του στο γυναικείο φύλο. Ήταν ένας σκοτεινός δολοπλόκος που συνήθιζε να χρησιμοποιεί όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Ήταν αυτός που οργάνωσε και διηύθυνε ανατροπές δημοκρατικών καθεστώτων (με πραξικοπηματικό τρόπο) στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική και ήταν ο εμπνευστής της επίθεσης και απόβασης των οπαδών του δικτάτορα Μπατίστα στην Κούβα για να ανατρέψουν το Φιντέλ Κάστρο.

Θύμα της ερωτικής λαιμαργίας του Ντάλες έπεσε και η Φρειδερίκη σύμφωνα με τον Κίντσερ. Βέβαια, η αυθεντική πηγή από την οποία προήλθε η πληροφορία για το θέμα Φρειδερίκης – Ντάλες είναι αρκετά παλαιότερη. Πρόκειται για μια βιογραφία του Ντάλες που κυκλοφόρησε το 1994 και στην οποία αναφέρεται ότι η Φρειδερίκη είχε γνωρίσει τον αρχηγό της CIA το 1956. Ήταν και οι δύο προσκεκλημένοι στην πελώρια και υπερπολυτελή θαλαμηγό του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, «ο οποίος», σύμφωνα με τον συγγραφέα Πίτερ Γκροζ, «πρόθυμα παραχώρησε το σκάφος στον Ντάλες και τη Φρειδερίκη για τις … ιδιωτικές τους ανάγκες». Ο Νιάρχος επεδίωκε μια συμμαχία με τη CIA εναντίον του μεγάλου του αντιπάλου, Αριστοτέλη Ωνάση. Προσπαθούσε λοιπόν να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο Ωνάσης απεργαζόταν κάποια συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, καθώς είχε αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία. Η Φρειδερίκη, χωρίς να γνωρίζει ακριβώς τους απώτερους στόχους του Νιάρχου, έγινε ένα επιπλέον δέλεαρ για την προσέλκυση του Άλεν Ντάλες.

Σαν να είχε προβλέψει τις διαστάσεις που θα έπαιρνε το επεισόδιο πολλά χρόνια μετά τον θάνατό της, η πρώην βασίλισσα το περιγράφει και η ίδια στην αυτοβιογραφία της. Η δική της εκδοχή ήταν ότι επρόκειτο για ένα κωμικό απρόοπτο, καθώς ο Ντάλες και εκείνη απλώς … δεν μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα του «κρυφού δωματίου». Βέβαια, η Φρειδερίκη δεν αποφεύγει την ψευδομαρτυρία, καθώς χαρακτηρίζει τον Ντάλες «παλιό φίλο του συζύγου μου», κάτι το οποίο δεν ίσχυε.

Ο Ντάλες ήταν ένας από τους Αμερικανούς παράγοντες που παρακολουθούσε με μεγάλη προσοχή τα ελληνικά πολιτικά πράγματα κατά την ταραγμένη μετεμφυλιακή περίοδο. Και ήταν οι υφιστάμενοί του στην Αθήνα εκείνοι που ενημέρωσαν τη Φρειδερίκη ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο ικανότερος διάδοχος του Αλέξανδρου Παπάγου στην πρωθυπουργία της χώρας. Η βασίλισσα, μολονότι είχε μια τάση να προσκολλάται σε πολύ πιο σιτεμένους άνδρες (Σματς, Μάρσαλ, Ντάλες), είχε αναμφίβολα εντυπωσιαστεί από το σοβαρό παρουσιαστικό και την αρρενωπή στιβαρότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση των Αμερικανών, η Φρειδερίκη υποστήριξε αρχικά με πάθος την επιλογή Καραμανλή, παρόλο που ήταν πολύ νέος για να αναλάβει την κυβέρνηση, μόλις 48 ετών.
Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός, η βασίλισσα ήταν ενθουσιασμένη: «Η χώρα αισθάνθηκε σαν να είχε πιει σαμπάνια», έγραψε χαρακτηριστικά στον στρατηγό Μάρσαλ τον Οκτώβριο του 1955. Πολύ σύντομα, όμως, θα συνειδητοποιούσε ότι ο Καραμανλής δεν ήταν διατεθειμένος να γίνει άλλη μια μαριονέτα στα χέρια της. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους ήταν αλλεπάλληλες και προκαλούσαν τεκτονικά ρήγματα στην, ούτως ή άλλως, εύθραυστη ελληνική πολιτική σκηνή. Στην πορεία η σχέση τους χειροτέρευσε ραγδαία και έφθασε ως τη ρήξη.
Τελικά, το 1963 η Φρειδερίκη διαμήνυσε στον αγαπητό της φίλο, τον Άλεν Ντάλες της CIA, ότι «ο Καραμανλής είναι άνθρωπος με μεγάλες ικανότητες και εξ ολοκλήρου πιστός στη μοναρχία, γίνεται όμως όλο και πιο δύσκολο να συνεργαστεί κανείς μαζί του διότι έχει πολύ κακή κρίση. Ίσως ήρθε ο καιρός για εκλογές και μια νέα κυβέρνηση». Η Φρειδερίκη ήταν πλέον αποφασισμένη να ξεφορτωθεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.



Ο Τζορτζ Μάρσαλ και η Φρειδερίκη
«Ποτέ δεν κοίταξα τη φωτογραφία σου χωρίς να αναπολήσω την πρώτη φορά που σε είδα όρθια δίπλα στο τζάκι - πόσο αξέχαστη εντύπωση μου έκανες. Έμεινα απολιθωμένος με τη σκέψη στο πρόσωπό σου. Η παρουσία σου με διεγείρει όσο τίποτε άλλο», έγραφε, περιπαθώς, ο Τζορτζ Μάρσαλ (George Catlett Marshall) στη φίλτατη Φρειδερίκη. Η αλληλογραφία ανάμεσα στον Αμερικανό στρατηγό και τη βασίλισσα της Ελλάδας διήρκεσε από τη γνωριμία τους, το 1947, έως τον θάνατο του Μάρσαλ, το 1959. Δηλαδή για 12 ολόκληρα χρόνια. Η Φρειδερίκη θα θυμόταν για πάντα «το έκπληκτο βλέμμα του όταν ανταλλάξαμε χειραψία για πρώτη φορά. Φαντάζομαι ότι θα περίμενε να δει κάποιο πρόσωπο σαν τη γηραιά βασίλισσα Μαίρη και δεν ήταν προετοιμασμένος να συναντήσει ένα άτομο που δεν φαινόταν να είναι ακόμη αρκετά ώριμο για τον ρόλο της βασίλισσας».

Ο Τζορτζ Μάρσαλ (1880 - 1959) διορίστηκε το 1947 Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η βασίλισσα Φρειδερίκη είχε γνωρίσει τον στρατηγό Μάρσαλ στο Λονδίνο το 1947 με μεσολάβηση του Τσόρτσιλ. Είχε ζητήσει από τον βρετανό πρωθυπουργό ενίσχυση του ορειβατικού πυροβολικού. Εκείνος την παρέπεμψε στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η συνάντηση έγινε στο διαμέρισμά της στο ξενοδοχείο Κλάριτζες. Φαίνεται ότι και οι δύο ένιωσαν από την πρώτη στιγμή μια έλξη ο ένας για τον άλλο…
Από τότε άρχισε μια φιλία και τακτική αλληλογραφία μεταξύ της Μεγαλειοτάτης, όπως την προσφωνούσε ο Μάρσαλ και του «Αγαπητού Στρατηγού Μάρσαλ». Η αλληλογραφία με τον βετεράνο στρατηγό αποκαλύπτει τους τρυφερούς συναισθηματικούς δεσμούς, που αναπτύχθηκαν ανάμεσά τους. Ο ίδιος τη θεωρούσε «πολύ όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα γυναίκα, μια εργαζόμενη βασίλισσα». «Το βράδυ θα έρθω σπίτι σου...» έγραψε η Φρειδερίκη σε μια από τις επιστολές της προς το Στρατηγό.
Η Φρειδερίκη ήταν νεότερη του Μάρσαλ κατά 37 χρόνια, οπότε φαντάζεται κανείς πώς ηχούσαν στα αφτιά του γηραιού στρατηγού φράσεις όπως «έχουμε γίνει σαν δύο αδερφάκια αγκαλιασμένα» που χρησιμοποιούσε εκείνη πολλές φορές. Ήταν αρκετά έξυπνη για να καταλάβει την αδυναμία που της είχε ο Μάρσαλ. Το 1950 έφτανε στο σημείο να προτείνει στον Μάρσαλ ότι «σε περίπτωση Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τους συμμάχους μας ως αιχμή του δόρατος σε μια επίθεση εναντίον της Ρωσικής Αυτοκρατορίας». Μπροστά σε αυτή την ανήκουστη πρόταση, ο στρατηγός έμεινε άναυδος. Θα περνούσαν αρκετά χρόνια πριν κλείσει την τελευταία του επιστολή προς τη Φρειδερίκη με τη φράση «επιτρέψτε μου να υπογράψω “με αγάπη”».

Η Φρειδερίκη και ο Γιαν Σματς

Για τη Φρειδερίκη, ο μεγάλος γκουρού, ο πνευματικός καθοδηγητής της, ο άνδρας που την επηρέασε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ήταν ο ηγέτης της Νότιας Αφρικής Γιαν Σματς. «Ίσως άλλοι να γνώρισαν τον Σματς ως μεγάλο πολιτικό, μεγάλο στρατιώτη και άνθρωπο σκληροτράχηλο. Εγώ τον γνώρισα ως μεγάλο άνθρωπο και ανθρωπιστή, ως μεγάλο προφήτη, στοχαστή, οραματιστή και φιλόσοφο. Με έμαθε επίσης να αγαπώ την ποίηση και να εκτιμώ τη φύση. Με έκανε να θεωρώ σαν ένα πράγμα όλα όσα έβλεπα», γράφει η Φρειδερίκη στην αυτοβιογραφία της. Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, όταν το πριγκιπικό ζεύγος Παύλου - Φρειδερίκης είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα, ο Σματς ήταν εκείνος που με μεγάλη προθυμία τους πρόσφερε άσυλο στη Νότια Αφρική.

Η νεαρή βασίλισσα έδειξε ότι ήταν γοητευμένη από το χαρακτήρα του ηγέτη της Νότιας Αφρικής (κατά 47 χρόνια μεγαλύτερού της) Γιαν Σματς και παραδόθηκε στην επιρροή του, ενώ εκείνος με προθυμία βάπτισε τη μικρότερη κόρη της. «Η φιλία μας κράτησε ως τον θάνατό του. Ανταλλάσσαμε επιστολές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Στα γράμματά μου μπορούσα να ανοίγω εντελώς ελεύθερα την καρδιά μου γύρω απ’ οποιοδήποτε θέμα: και πάντοτε μου ερχόταν μια σοφή και καθοδηγητική απάντηση».
Ο Γιαν Σματς (1870 - 1950), ήταν πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής και ένας εκ των θεμελιωτών του ρατσιστικού καθεστώτος που ονομάστηκε «απαρτχάιντ». Έγινε με μεγάλη του χαρά κουμπάρος της Φρειδερίκης. Στο Κέιπ Τάουν βάφτισε το τρίτο παιδί της, την Ειρήνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου