Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

11 υποψήφιοι για τις εκλογές στην Κύπρο το Φεβρουάριο του 2013



Έντεκα θα είναι οι υποψήφιοι στις κυπριακές προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου 2013.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα αριθμό υποψηφίων. Από αυτούς, τρεις είναι οι επικρατέστεροι με βάση τις δημοσκοπήσεις : Σταύρος Μαλάς, Νίκος Αναστασιάδης και Γιώργος Λιλλήκας. Και οι τρεις συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Προεδρικές Εκλογές, ενώ δεν διεκδικεί επανεκλογή ο νυν Πρόεδρος της Κύπρου και ηγέτης του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το προεδρικό αξίωμα διεκδικούν για πρώτη φορά δύο γυναίκες : η πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) και πρώην υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου και η ανεξάρτητη Μακαρία- Άντρη Στυλιανού.

Οι άλλοι υποψήφιοι είναι οι Λάκης Ιωάννου, Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος), Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Σόλων Γρηγορίου και Γεώργιος Χαραλάμπους (ΕΛΑΜ).
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει πέραν του 50% του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων.

Αν κανείς δεν εξασφαλίσει αυτόν τον αριθμό, η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε μία βδομάδα μεταξύ των δύο υποψηφίων που πήραν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο και πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες έγκυρες ψήφους. Στις επερχόμενες εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου 540.000 ψηφοφόροι σε σύγκριση με 516.441 του 2008.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας
Cypro network που παρουσίασε το ΡΙΚ, πρώτος στην πρόθεση ψήφου είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, δεύτερος ο Σταύρος Μαλάς και τρίτος ο Γιώργος Λιλλήκας. Στην τέταρτη θέση είναι η Πραξούλα Αντωνιάδου με 1,7%  και ακολουθεί η Αντρη-Μακαρία Στυλιανού με 0,4% , ο Λάκης Ιωάννου με 0,3% και ο Σόλων Γρηγορίου επίσης με 0,3% . Το ίδιο ποσοστό παίρνει και ο Γεώργιος Χαραλάμπους του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, το οποίο είναι αδελφό κόμμα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, στην αίθουσα όπου ανακοινώθηκε ότι ο Γεώργιος Χαραλάμπους θα είναι ο υποψήφιος του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, παρευρέθηκαν και δύο βουλευτές της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής : ο Ιωάννης Λαγός και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου