Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Πρόστιμο σε ελβετική τράπεζα για διευκόλυνση της φοροδιαφυγής

H ελβετική τράπεζα Wegelin παραδέχθηκε έπειτα από αμερικανικές πιέσεις ότι βοήθησε Αμερικανούς υπηκόους να φοροδιαφύγουν., με αποτέλεσμα να εισπράξει πρόστιμο από τις αμερικανικές αρχές.


Όπως γράφει η
Deutsche Welle, οι ΗΠΑ θα ενάγουν και άλλες ελβετικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την
DW, πρόκειται για το παλαιότερο ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο της χώρας, την τράπεζα Wegelin, που ιδρύθηκε το 1741 και σήμερα αναγκάζεται να βάλει λουκέτο. Η τράπεζα ενεπλάκη σε φορολογική διαφορά πλούσιων αμερικανών πελατών της με το αμερικανικό δημόσιο και έτσι έπεσε στα δίχτυα των αμερικανικών διωκτικών αρχών αρμόδιων για φοροδιαφυγή. Τώρα θα πρέπει να καταβάλει ως πρόστιμο το ποσό των 74 εκατομμυρίων ευρώ για συνέργεια στο αδίκημα της φοροδιαφυγής. 

«Σε ότι αφορά το ύψος του προστίμου παραξενευτήκαμε», δήλωσε ο Πέτερ Κούντς από το Ινστιτούτο Οικονομικού Δικαίου της Βέρνης. "Εγώ προσωπικά νόμιζα ότι θα ήταν πολύ πιο τσουχτερό. Υποθέτω, αλλά πρόκειται για καθαρά προσωπική υπόθεση, ότι οι αμερικανικές αρχές έκαναν στην τράπεζα μια μορφή έκπτωσης για να τη δελεάσουν να προβεί και σε άλλες αποκαλύψεις εξ ονόματος άλλων ελβετικών τραπεζών».

Ο Πέτερ Κούντς υπογραμμίζει ότι η παραδοχή της Wegelin για συμμετοχή στο αδίκημα της φοροδιαφυγής ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για όλες τις υπόλοιπες ελβετικές τράπεζες. Διότι σε μια από τις γραπτές εκθέσεις, η συγκεκριμένη τράπεζα υποστηρίζει ότι στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα είναι συνήθης πρακτική η απόκρυψη στοιχείων για φορολογική χρήση.

Αυτή η παραδοχή ακριβώς θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές πολιτικές και ψυχολογικές συνέπειες. Διότι εάν η παλαιότερη των ελβετικών τραπεζών διαβεβαιώνει ότι έχει βοηθήσει πελάτες της να φοροδιαφύγουν, τότε πάνω σε αυτό μπορούν να πατήσουν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές για να επεκτείνουν τις έρευνες και να επιβάλουν κι άλλα πρόστιμα. Αλλά και η θέση της ελβετικής κυβέρνησης είναι δύσκολη. Ναι μεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και ΗΠΑ για αποφυγή διπλής φορολόγησης, με την οποία από το 2014 οι ελβετικές τράπεζες θα δίνουν στοιχεία για τους αμερικανούς πελάτες τους, αλλά οι ΗΠΑ επιμένουν να πάρουν την λίστα των Αμερικανών φοροφυγάδων από το 2009. Και αυτή τη λίστα η Ελβετία δεν την δίνει.
 

Οι αμερικανικές αρχές κατέθεσαν ήδη αγωγές σε βάρος πολλών ελβετικών τραπεζών, μεταξύ αυτών της Credit Suisse και της Julis Bar, καθώς και Αμερικανών πελατών τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου