Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Η Κύπρος στα δόντια της μνημονιακής χούντας και του Αναστασιάδη

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Κυπριακές Εκλογές δείχνουν ότι ο (υποστηριζόμενος από ΔΗΣΥ  και ΔΗΚΟ) υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου. Αν τελικά τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν στις κάλπες και ο συγκεκριμένος πολιτικός νικήσει, τότε θα πραγματοποιηθεί σε λίγο καιρό η πλήρης υποδούλωση της Κύπρου στη μαφία των τοκογλύφων του ΔΝΤ και της ΕΕ. Η χούντα του μνημονίου θα εγκατασταθεί για τα καλά στη μεγαλόνησο, με στόχο να αρπάξει τον ορυκτό πλούτο της χώρας.


Για όσους δεν γνωρίζουν, να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είναι : Α) ο άνθρωπος που είπε ΝΑΙ στο «σχέδιο Ανάν», το οποίο καταδίκασε το 75,83 % των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα του 2004, Β) ο άνθρωπος που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να υπογράψει το Μνημόνιο και Γ) ο άνθρωπος του οποίου  την υποψηφιότητα υποστηρίζει η Γερμανία. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ελπίζει σε μία νίκη του Αναστασιάδη από τον Α’ Γύρο των εκλογών.

Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλησαν να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα της Κύπρου έως ότου αυτή γονατίσει πλήρως και αποβάλει οποιαδήποτε αντίστασή της. Αν τελικά η Κύπρος βρεθεί αλυσοδεμένη στα χέρια της χούντας του μνημονίου, η συμμορία των διεθνών τοκογλύφων καθώς και η Τουρκία θα προσπαθήσουν με διάφορους τρόπους «να βάλουν χέρι» στον ορυκτό πλούτο της μεγαλονήσου. Οι Ευρωπαίοι εταίροι επιδιώκουν να αφαιρέσουν (όσο νωρίτερα γίνεται) από την Κύπρο το κυρίαρχο δικαίωμά της να αξιοποιήσει η ίδια τον πλούτο του φυσικού αερίου και πετρελαίου της για την έξοδό της από την οικονομική κρίση. Μια μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Royal Bank of Scotland εκτιμά ότι η αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Κύπρου ξεπερνάει τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι διάφορα βρετανικά έντυπα γράφουν ότι πρέπει ο αγωγός φυσικού αερίου της Κύπρου να περάσει μέσα από την Τουρκία, αντιδρώντας στις κυπριακές σκέψεις να κατασκευαστεί επί κυπριακού εδάφους τερματικός σταθμός υγροποίησης του φυσικού αερίου, με προοπτική σύνδεσης με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Τουρκία από την πλευρά της, προσπαθεί να δυναμιτίζει το κλίμα όλο και περισσότερο. Μάλιστα σκοπεύει να στείλει το νέο σκάφος ερευνών της στα νότια παράλια της Κύπρου. Παράλληλα, διατυμπανίζει ότι είναι και αυτή «συνιδιοκτήτρια» του φυσικού αερίου της Κύπρου και ζητάει τη «συνεκμετάλλευσή» του. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Αναστασιάδης ξάφνιασε τους πάντες όταν ουδόλως αντιτάχθηκε στην προοπτική ο αγωγός φυσικού αερίου να περάσει από την Τουρκία.

Τον τελευταίο καιρό ένα δημοσίευμα του περιοδικού HOT DOC (του Κώστα Βαξεβάνη) που αναφέρεται στο Νίκο Αναστασιάδη, προκάλεσε αίσθηση και αποσπάσματά του αναδημοσιεύτηκαν σε διάφορες ιστοσελίδες του ίντερνετ. Είναι ένα αποκαλυπτικό άρθρο που έγραψε ο Βαγγέλης Τριάντης με τίτλο «Περίεργα δάνεια και τραπεζικά δώρα για τον Νίκο Αναστασιάδη» και δημοσιεύτηκε στο τεύχος 21 του περιοδικού HOT DOC (Φεβρουάριος 2013). Παραθέτουμε μερικά εκτενή αποσπάσματα από το συγκεκριμένο δημοσίευμα.


Περίεργα δάνεια και τραπεζικά δώρα για τον Νίκο Αναστασιάδη
Του Βαγγέλη Τριάντη

Χορηγίες από ιδιωτικές τράπεζες, δάνεια μαμούθ από ρωσική τράπεζα με ενέχυρο μετοχές μερικών χιλιάδων ευρώ και μια αγοραπωλησία μετοχών, το 2004, η οποία απέφερε κέρδη εκατομμυρίων ευρώ. Οι επιχειρηματικές και όχι μόνο συναλλαγές του αρχηγού της ΔΗ.ΣΥ. και υποψήφιου για την προεδρία της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, εγείρουν πολλά ερωτηματικά. Ένας υποψήφιος αρχηγός κράτους εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί σε συναλλαγές, οι οποίες αφήνουν σκιές που δεν αρμόζουν σε πολιτικό πρόσωπο. Άλλωστε, η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, αλλά και να φαίνεται.


Το κουβάρι των περίεργων συναλλαγών για τον υποψήφιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας άρχισε να ξετυλίγεται το 2004. Δικηγόρος εδώ και πολλές δεκαετίες, ο υποψήφιος πρόεδρος διαθέτει ένα από τα πλέον γνωστά δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο, με την επωνυμία «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεργάτες». Με το γραφείο συνδέονται δύο εταιρίες, η
Imperium Services Ltd και η Imperium Nominees Ltd. Μέτοχοι στην τελευταία είναι η κόρη του κ. Αναστασιάδη, Έλσα, με ποσοστό 60%, και οι συνεργάτες του Στάθης Λεμής με 20% και Θεοφάνης Φιλίππου με 20%. Στην Imperium Nominees Ltd ανήκει, από τον Μάιο του 2002, και η εταιρία Compaservus Nominees Ltd. Μια εταιρία υπηρεσιών που ιδρύθηκε στις 30/12/1996 από το δικηγορικό γραφείο του κ. Αναστασιάδη με αριθμό εγγραφής ΗΕ 62810.

Ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα το 2003, η
Imperium Nominees Ltd ιδρύει για λογαριασμό αλλοδαπού επιχειρηματία την εταιρία Makra Investments Ltd. To μετοχικό της κεφάλαιο πενιχρό, καθώς αποτελούταν από 1.000 μετοχές, που η άξια της καθεμίας δεν ξεπερνούσε τη μία κυπριακή λίρα. Το 2004 η Compaservus Nominees Ltd προχωρά σε μια παράξενη αγοραπωλησία.

Καταφέρνει να πουλήσει τις μετοχές της
Makra Investments Ltd, αποκομίζοντας αστρονομικά κέρδη ύψους 50 εκατ. δολαρίων. Έγγραφο της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο δημοσιεύει το Hot Doc, το επιβεβαιώνει. «Η εταιρία Compaservus Nominees Ltd… ανήκει στον όμιλο του γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη όπου οι μέτοχοι είναι και συνέταιροι στο πιο πάνω γραφείο», αναφέρεται σχετικά και σημειώνεται ότι «η συγκεκριμένη πράξη για 50 εκατ. δολάρια αφορά την πώληση μετοχών (υπόθεση εταιρείας Makras Investment Ltd) για την οποία σας ενημερώσαμε με επιστολή».

Δηλαδή, μια εταιρία που το μετοχικό της κεφάλαιο δεν ξεπερνά τα 9.000 ευρώ κατάφερε να αποκομίσει κέρδη 5.555 φορές παραπάνω από το αρχικό της κεφάλαιο. Τώρα τι είδους αγοραπωλησία ήταν αυτή, ώστε να δικαιολογεί ένα τόσο υψηλό κέρδος, είναι κάτι για το οποίο οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις ο κ. Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του. Την ίδια περίοδο το πολιτικό θερμόμετρο είχε ανέβει στα ύψη στο νησί. Ο κυπριακός λαός καλούνταν να αποφασίσει σε δημοψήφισμα εάν θα αποδεχθεί ή όχι το περιβόητο σχέδιο Ανάν, για την επίλυση του κυπριακού.
 

Ο κ. Αναστασιάδης τάσσεται ανοικτά υπέρ του σχεδίου Ανάν. Η αντιπαράθεση με τον τότε πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο ήταν σφοδρή. Οι στιγμές ιστορικές και τα συναισθήματα έντονα. Το ίδιο έντονα με τις πιέσεις που ασκούσαν Αμερικανοί και ευρωπαίοι ηγέτες για την αποδοχή του σχεδίου. Τελικά, ο κυπριακός λαός έδωσε τη λύση. Με ένα συντριπτικό ποσοστό που άγγιξε το 76% εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο Ανάν και έστειλε σαφές και περήφανο μήνυμα προς τους ισχυρούς της γης.

Δάνεια εκατομμυρίων ευρώ
Οι περίεργες όμως συναλλαγές δεν σταματούν εδώ. Η ίδια εταιρία –η οποία να σημειωθεί ότι, στην κατάσταση περιουσιακών στοιχείων του κ. Αναστασιάδη, παρουσιάζεται ως εταιρεία χωρίς εμπορική δραστηριότητα που απλώς είναι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος– πρωταγωνιστεί και σε δύο δάνεια μαμούθ με ρωσική τράπεζα που κατά το παρελθόν έχει ερευνηθεί για σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2008 η
Compaservus Nominees Ltd έλαβε ένα υπέρογκο δάνειο ύψους 9.917.050 ευρώ από τη ρωσική τράπεζα Sobibank. Με τη μόνη διαφορά ότι το μετοχικό της κεφάλαιο ήταν πενιχρότατο. Η εταιρία διέθετε 5.000 μετοχές, των οποίων η αξία δεν ξεπερνούσε τα 1,71 ευρώ, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Hot Doc. Πιο απλά, η εταιρία του δικηγορικού γραφείου του κ. Αναστασιάδη κατάφερε να λάβει δάνειο κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, βάζοντας ως υποθήκη μια αξία που δεν ξεπερνούσε τα 8.850 ευρώ.

Σε παρόμοια συναλλαγή προέβη και η εταιρία
Mareplex Services Ltd, επίσης συμφερόντων του κ. Αναστασιάδη, ένα μήνα πριν. Η εταιρία, στην οποία ιδιοκτήτες εμφανίζονται οι Έλσα Αναστασιάδη με ποσοστό 60%, Στάθης Λεμής με 20% και Θεοφάνης Φιλίππου με 20%, έλαβε δάνειο ύψους 9.917.050 ευρώ από την ίδια τράπεζα. Αυτή τη φορά με μετοχικό κεφάλαιο που δεν ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ, καθώς η εταιρία διέθετε 1.000 μετοχές με αξία που δεν ξεπερνούσε το 1 ευρώ η καθεμία. Μάλιστα οι δύο εταιρίες εξόφλησαν τις επιβαρύνσεις από τα δάνεια λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 17/12/2008, μέσω συμβολαίου ακύρωσης.

«Πλυντήριο» η
Sobibank
H ρωσική τράπεζα Sobibank δεν είναι ένα τυχαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Πρόκειται για έναν οικονομικό οργανισμό με ισχυρότατες πολιτικές διασυνδέσεις στη Ρωσία, που ιδρύθηκε το 1990. Κατά το παρελθόν φέρεται να έχει πρωταγωνιστήσει σε ένα από
τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη Ρωσία, με πρωταγωνιστές ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας, ακόμη και εγκληματικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, από το 1996 έως και το 1999 ένα ποσό ύψους 7 δισ. Δολαρίων έφυγε από τη χώρα. Δημοσίευμα των
New York Times ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το FBI είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η τράπεζα φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό.

Έρευνα για το θέμα είχε διενεργήσει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο
Reuters. Το δημοσίευμα χαρακτήριζε τη ρωσική τράπεζα ως την «καρδιά ενός σχήματος μαζικού ξεπλύματος χρήματος ανάμεσα στους οποίους ήταν και ρώσοι επιχειρηματίες και εγκληματικά στοιχεία». Το πρακτορείο δημοσίευε και επίσημα έγγραφα δικαστηρίου, τα οποία αναφέρονταν σε ξέπλυμα χρήματος με μεταφορά παράνομων κερδών μέσα από σειρά επιχειρήσεων και τραπεζικών λογαριασμών, ώστε το παράνομο χρήμα να νομιμοποιείται.

Απαντήσεις που δεν πείθουν
Το
Hot Doc επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Αναστασιάδη, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα για τις συναλλαγές αυτές. Η απάντηση που έλαβε και η οποία δημοσιεύεται αυτούσια κάνει λόγο για δάνεια που ελήφθησαν για λογαριασμό της εταιρίας Evalesco Holdings Ltd, δίχως όμως να δίνει σαφείς απαντήσεις.

Η δανειοδότηση για λογαριασμό άλλης εταιρίας δεν είναι σαφής, αλλά παραπλανητική. Η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται συνήθως για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έστω και αν γίνεται για λογαριασμό τρίτων. Επίσης το γεγονός ότι έγινε πριν από την ανάθεση εντολής στην εταιρία του κ. Αναστασιάδη δεν αποτελεί ελαφρυντικό, καθώς αυτή υλοποιήθηκε από την εταιρία του.

Ακόμη το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες της εταιρίας, όπως αναφέρεται στην απάντηση, έχουν δεκαπλάσια περιουσία είναι άσχετο. Οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και οι μέτοχοι τους δεν ευθύνονται για τα δάνεια της εταιρίας.

Επιπλέον, η εταιρία
Compaservus Nominees Ltd εμφανίζεται ως εταιρία παροχής υπηρεσιών. Στην κατάσταση περιουσιακών στοιχείων όμως του Αναστασιάδη παρουσιάζεται ως εταιρία χωρίς εμπορική δραστηριότητα που απλώς είναι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος.

Ο κ. Αναστασιάδης και το γραφείο του θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Και αυτό διότι οι όροι με τους οποίους πάρθηκαν τα δάνεια, με ελάχιστο κεφάλαιο, από μια τράπεζα που ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δημιουργούν πολλές υποψίες. Ως υποψήφιος πρόεδρος και πολιτικός που σέβεται και τηρεί κάθε κανόνα διαφάνειας όφειλε να το είχε πράξει.
[…]

Με χορηγό την Τράπεζα Κύπρου
Οι περίεργες όμως συναλλαγές του κ. Αναστασιάδη δεν σταματούν εδώ. Όπως αποκαλύπτει το
Hot Doc, ο υποψήφιος για την προεδρία της Kυπριακής Δημοκρατίας εμφανίζεται ως αποδέκτης χορηγιών από την Τράπεζα Κύπρου κατά το έτος 2008, οι οποίες ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

Οι χορηγίες εμφανίζονται τόσο στο όνομα του κ. Αναστασιάδη όσο και στο δικηγορικό γραφείο του ιδίου και των συνεργατών του, και αναφέρονται στα στοιχεία της τράπεζας ως «
sponsorships & professionals». Τα ποσά κυμαίνονται από 15.000 έως 35.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.

Συγκεκριμένα, στις 22/02/2008 η τράπεζα χορήγησε στο όνομα «
Anastas N.» ποσό ύψους 12.000 ευρώ. Ένα μήνα μετά, στις 06/03/2008, η ίδια τράπεζα έδωσε 16.000 ευρώ στο δικηγορικό γραφείο του κ. Αναστασιάδη, με τις χορηγίες να συνεχίζονται και τους επόμενους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των ποσών που εμφανίζεται να χορηγεί η τράπεζα στον κ. Αναστασιάδη περιλαμβάνεται και η κάλυψη γευμάτων. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το Hot Doc, αναφέρεται καταχώρηση στο όνομα Αnastasiadis με την ένδειξη «dinner», ύψους 4.283,60 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις αποτελούν μείζ
oν ηθικό αλλά και πολιτικό θέμα. Ένα πολιτικό πρόσωπο και υποψήφιος πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας, που αύριο θα κληθεί να λάβει αποφάσεις στην κυπριακή Βουλή για το τραπεζικό σύστημα, εμφανίζεται να δέχεται δώρα από μια ιδιωτική τράπεζα.

Επιβεβαιώνει η Τράπεζα Κύπρου
Το
Hot Doc επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Αναστασιάδη και έθεσε εκ νέου ερωτήματα για τις συναλλαγές αυτές. Οι συνεργάτες του απέστειλαν επίσημο έγγραφο, στο οποίο απαντά αντί του κυρίου Αναστασιάδη η Τράπεζα Κύπρου! Όπως φαίνεται, το γραφείο το κ. Αναστασιάδη έχει αγαστή συνεργασία με την εν λόγω Τράπεζα, η οποία αναλαμβάνει εκτός από τις χορηγίες του και να απαντά σε δημοσιογράφους αντ' αυτού. Η Τράπεζα λοιπόν, όχι μόνο δεν αρνείται, αλλά επιβεβαιώνει ότι είναι χορηγός του υποψήφιου προέδρου της Κύπρου. Χαρακτηρίζει δε, τις χορηγίες ως «συνήθη διεθνή επιχειρηματική πρακτική». Πιο απλά μια ιδιωτική τράπεζα παραδέχεται επίσημα ότι ένας υποψήφιος πρόεδρος για την αρχηγία ενός κράτους λαμβάνει χορηγίες χιλιάδων ευρώ. Και αυτά για την κάλυψη των εξόδων, συνεδρίων, συμποσίων σεμιναρίων κτλ.

«Η συνεργασία της Τράπεζας Κύπρου με
το δικηγορικό σας γραφείο εντάσσεται
στα πλαίσια της προσπάθειας για προβολή
τα Κύπρου ως Διεθνούς Κέντρου
Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων
καθώς και για την προώθηση και ανάπτυξη
των εργασιών της Τράπεζας στον
τομέα των διεθνών επιχειρήσεων, κάτι
το οποίο αποτελεί συνήθη διεθνή επιχειρηματική
πρακτική», αναφέρει η
Τράπεζα Κύπρου στην απάντησή της
και συμπληρώνει:
«Στα πλαίσια αυτά η Τράπεζα Κύπρου
παρέχει μερική κάλυψη των εξόδων της
οργάνωσης συνεδρίων, διασκέψεων,
ανοικτών συζητήσεων, συμποσίων,
εκπαιδευτικών σεμιναρίων και άλλων
παρόμοιων δραστηριοτήτων σε συνδέσμους,
οργανωμένα σύνολα και
άλλους φορείς, ανάμεσα στους οποίους
συγκαταλέγονται το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ,
διεθνή χρηματοοικονομικά ηλεκτρονικά
και έντυπα μέσα, δικηγορικά και
λογιστικά γραφεία».
Ωστόσο, με την απάντηση αυτή προκαλείται
μείζων ηθικό και πολιτικό θέμα. Η
Τράπεζα Κύπρου αποτελεί μια ιδιωτική
τράπεζα που εμφανίζεται να χορηγεί
«δωράκια» πολλών χιλιάδων ευρώ
σε έναν υποψήφιο αρχηγού κράτους.
Σε μια περίοδο κρίσιμη για την Κύπρο,
κατά την οποία ενδέχεται σύμφωνα με
τη διεθνή εμπειρία να υπάρξουν επανακεφαλαιοποιήσεις
τραπεζών με τον
επόμενο πρόεδρο να λαμβάνει σημαντικές
αποφάσεις οι οποίες θα αφορούν το
τραπεζικό σύστημα.
 

Συναλλαγές τέτοιου
είδους δημιουργούν μια κατάσταση
εύνοιας, εξάρτησης, αν όχι «ομηρίας»
ενός πολιτικού προσώπου με θεσμικό
ρόλο, και γεννούν πολλά ερωτηματικά
σχετικά με το αδιάβλητο και το αμερόληπτο
μελλοντικών αποφάσεων.
Πολλά ερωτηματικά προκαλεί επίσης η
επίσημη παραδοχή των χορηγιών από
την πλευρά του κ. Αναστασιάδη. Με
απόλυτη φυσικότητα, σαν να πρόκειται
για κάτι που συνηθίζεται οι συνεργάτες
του ζήτησαν από την Τράπεζα Κύπρου
να επιβεβαιώσει επίσημα για το περιεχόμενο
των συναλλαγών. […]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου