Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Δικάζεται ο Μάνινγκ μετά από 3 χρόνια στις στρατιωτικές φυλακές για την υπόθεση Wikileaks

Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 άρχισε στο αμερικάνικο στρατοδικείο η δίκη του 25χρονου Μπράντλεϊ Μάνινγκ. Ο νεαρός Μάνινγκ, αναλυτής των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, είχε το θάρρος να αποκαλύψει (μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks του Julian Assange) μερικά από τα εγκλήματα και τις σκοτεινές πλευρές του στρατού των ΗΠΑ. Το αμερικανικό κράτος από την πλευρά του, φρόντισε να τον κλείσει σε ένα μπουντρούμι των στρατιωτικών φυλακών, σε πλήρη απομόνωση. Ο 25χρονος Μάνινγκ έχει να αντιμετωπίσει 22 κατηγορίες και το ενδεχόμενο μιας κάθειρξης 154 ετών.

Κατηγορείται για διαρροή στο Wikileaks (που είχε ιδρύσει ο Τζούλιαν Ασάνζ) 250.000 διπλωματικών εγγράφων και 500.000 αναφορών σχετικά με μάχες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ο 25χρονος έχει παραδεχτεί ότι παρέδωσε στο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα κυβερνητικά έγγραφα. Ο Ασάνζ βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012 όταν ζήτησε άσυλο. Σύμφωνα με τους μάρτυρες που κατέθεσαν χθες, ο Μάνινγκ αντέγραψε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα αμερικανικά έγγραφα σε CD προκειμένου να μπορέσει να τα βγάλει από το Ιράκ το 2010 και να τα δώσει στη δημοσιότητα για να μπορέσουν να πληροφορηθούν οι πολίτες διαφόρων χωρών για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει ο αμερικανικός στρατός.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μάνινγκ περιέγραψε τον πελάτη του ως ανθρωπιστή, «που έβαζε πρώτα τους ανθρώπους, πρώτα την αξία της ανθρώπινης ζωής».

Για τους υποστηρικτές του Μάνινγκ, είναι ένας πληροφοριοδότης και ένας ήρωας που υπέστη σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία από το στρατό, ακόμη και πριν από τη δίκη του. Για το στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, ο Μάνινγκ είναι ένας εχθρός που πρέπει να σαπίσει στη φυλακή.
Ορισμένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία που διέρρευσαν από τον Μάνινγκ στο ίντερνετ αποκαλύπτουν μια μυστική σχέση μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και του Προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ της Υεμένης, για να επιτραπούν οι επιθέσεις drone στο εσωτερικό της χώρας, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν κηρύξει πόλεμο. Κάποιο άλλο τηλεγράφημα  αποκάλυπτε λεπτομερώς τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις μετοχές της κυβερνώσας οικογένειας της Τυνησίας. Επίσης άλλα αρχεία αποκάλυψαν μυστικές συνομιλίες μεταξύ των αραβικών κυβερνήσεων και του Ισραήλ, τις πολυτελείς και δαπανηρές συνήθειες της οικογένειας του Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι και υποψίες από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γεωργία ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας κατεύθυναν ένα μυστικό πόλεμο στη χώρα κατά την τελευταία δεκαετία.

Η δίκη γίνεται στο στρατοδικείο Φορτ Μιντ, έξω από την Ουάσινγκτον και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει απόφαση ενός δικαστή, ο οποίος έκρινε ότι ο πρώην στρατιώτης υπέστη αδικαιολόγητα σκληρή μεταχείριση από τους δεσμοφύλακές του κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών της κράτησης του, μετά τη σύλληψή του το 2010. Η δίκη του Μάνινγκ έχει δεχτεί έντονη  αλλά δικαιολογημένη κριτική εξαιτίας της μυστικότητας υπό την οποία διεξάγεται.

Σε ένα από τα βίντεο που διέρρευσαν στο ίντερνετ, απεικονίζεται η αιματοβαμμένη επίθεση ενός αμερικανικού ελικοπτέρου Apache το 2007, που σκότωσε δεκάδες άοπλα άτομα στη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένου ενός φωτογράφου του Reuters.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο 25χρονος Μπράντλεϊ Μάνινγκ (Bradley Edward Manning), συνελήφθη στις 26 Μαΐου του 2010 στο Κουβέιτ και έκτοτε κρατείται έγκλειστος σε στρατιωτική φυλακή υψίστης ασφαλείας (ναυτική βάση του Quantico) στην Βιρτζίνια. Επί τρία ολόκληρα χρόνια περνάει 23 ώρες το 24ωρο σε ένα κελί 1.80 επί 2.40, χωρίς παράθυρο και φυσικό φωτισμό ενώ κάθε πέντε λεπτά ελέγχεται από φρουρούς. Επιπλέον, τη νύχτα τον έχουν υποχρεώσει να κοιμάται γυμνός.

Ολόκληρο το στρατιωτικό – μιλιταριστικό κατεστημένο των ΗΠΑ και η αμερικάνικη κυβέρνηση έχουν βαλθεί να τον απομονώσουν από τον έξω κόσμο και στη συνέχεια να τον αφήσουν για πάντα στις στρατιωτικές φυλακές.

Υπέρ του φυλακισμένου Μάνινγκ έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης – αλληλεγγύης σε πολλές χώρες, όπως πχ ΗΠΑ, Αγγλία, Καναδάς, Αυστραλία, Ιταλία κ.α.  

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην παρακάτω ιστοσελίδα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου